Berta Sándor

Adatvédelmi vizsgálatok a német vasútnál és a Daimlernél

Több különböző hatóság is nyomoz a két vállalatnál az elmúlt hónapok adatvédelmi botrányai miatt. A cégek hanyagul kezelik munkavállalóik adatait, a vasút ráadásul meg is figyeltette őket.

A baden-württermbergi adatvédelmi hivatal a Daimlernél folytat vizsgálatot, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy az autógyártó nem csak gyűjtötte a brémai üzemében dolgozó munkatársai betegségeiről szóló információkat, de az iratokat esetleges későbbi felhasználás céljából el is tárolta. A botrány azután robbant ki, hogy a Radio Bremen egy CD-t kapott ismeretlenektől. Az adathordozón 40 munkavállaló egészségügyi adatai szerepeltek, hogy milyen betegségeik voltak és mennyi ideig tartottak a kezeléseik.

Ezzel egy időben, amint arra számítani lehetett, a Deutsche Bahn ügyében a berlini ügyészség indított nyomozást bűncselekmény gyanúja miatt. Kilenc további esetben ugyanakkor elévülés miatt az ügyészség eltekintett az eljárások megkezdésétől és lefolytatásától. A Deutsche Bahn esetében szintén vizsgálatot folytat a berlini adatvédelmi biztos, a KMPG társaság, valamint Gerhart Baum egykori miniszter és Herta Däubler-Gmelin. Baumot és Däubler-Gmelint a német vasúttársaság felügyelőtanácsa bízta meg annak kiderítésével, hogy milyen mélységű volt a 173 000 dolgozót érintő megfigyelési ügy, illetve hogy az ellenőrzéseket végzők megsértették-e a törvényeket.

Az ügyészségi nyomozást január végén kérték a vasúti cég vezetői, hogy tisztázhassák az esetet. "Több, név szerint is ismert személy ellen nyomozunk" - közölte Michael Grunwald, az ügyészség szóvivője, aki azonban további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

A hivatal két szálon nyomoz. Az egyik csoport tagjai azt akarják kideríteni, hogy az adatgyűjtések során a vasúti konszern megsértette-e a törvényeket, míg a másik csapat egy konkrét üggyel, az Argen iroda adatszerzéseivel foglalkozik. A berlini ügyészeket a vasúttársaság vezetői idén februárban arról tájékoztatták, hogy 53 adatgyűjtési akció volt, a szerzett információk többsége azonban értéktelennek bizonyult. A Deutsche Bahn gondjait csak tetézi, hogy néhány napja két bank vezetői is jelezték: ügyészséghez fordulnak az ügyfeleik bankszámla-adatainak kikémlelése miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!