HENT hírlevél

2,1 millió hamis terméket törölt honlapjáról tavaly az eBay

Rövidesen megkezdődik a bírósági tárgyalás az aukciós oldal felelősségét vitató Tiffany kontra eBay perben az Egyesült Államokban. Az eBay szerint cégük minden tőle elvárható intézkedést megtesz, hogy kivédje a hamisítványok értékesítését. Tavaly például a VeRO programnak köszönhetően több mint kétmillió eladásra kínált hamis terméket távolítottak el a portálról.

Az internet gyakorlatilag egy napi 24 órán keresztül nyitva tartó piacot nyitott meg a cégek és kereskedők előtt. Az online kereskedelem részaránya és az így értékesített termékek száma folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a világháló nem csak a legális, de a hamisított termékek számára is új utat nyitott a fogyasztók felé, komoly kihívás elé állítva ezzel a jogtulajdonosokat. A világ legnagyobb internetes aukciós portálját, az eBayt az utóbbi években folyamatosan érik a támadások a honlapokon eladásra kínált hamis termékek miatt.

Korábban a Louis Vuitton, a L'Oréal és a Tiffany is indított bírósági eljárást az eBay ellen. A cégek szerint a webáruház üzemeltetőinek felelősséget kell vállalniuk az eladásra kínált termékek valódiságáért. A bírák egyes esetekben az eBay-nek, máskor a jogtulajdonos cégeknek adtak igazat döntéseikben. A Tiffany, amely egy hasonló tárgyú ügyben már alulmaradt az aukciós portállal szemben, nemrégiben ismét pert kezdeményezett az eBay ellen. A luxusmárka forgalmazója most azt várja a bíróságtól, foglaljon állást abban a kérdésben, hogy melyik fél felelőssége az eBay-en hirdetett hamisítványok azonosítása.

Nicola Sharpe, az eBay szóvivője a közeledő bírósági tárgyalás kapcsán elmondta, hogy az aukciós portál különböző eszközökkel próbálja védeni a fogyasztókat és a jogtulajdonosokat. Ezek egyik a VeRO (Verified Rights Owner) program, amely lehetőséget ad a jogtulajdonosoknak arra, hogy az eBay-en hirdetett termékeket ellenőrizzék, és ha hamisítványokat találnak, jelentsék az üzemeltetők felé. Az így bejelentett termékek mindegyikét eltávolítják a honlapról. A portál emellett a zéró tolerancia eszközét alkalmazza a hamisítványok hirdetőivel szemben. Regisztrációjukat azonnal megszünteti, és különböző azonosítási módszerekkel igyekszik megakadályozni, hogy a törölt felhasználók új profilt hozhassanak létre.

Sharpe beszámolt arról, hogy a tavalyi évben több mint 2,1 millió hamis terméket távolítottak el a honlapról, és mintegy 30 ezer eladó kereskedési jogát függesztették fel. Ugyanakkor hozzátette, hogy a termékek folyamatos ellenőrzése lehetetlen feladat lenne az eBay számára, mivel napi átlag 26 millió termék hirdetése szerepel az oldalain, amelyek száma éves szinten eléri a 2,7 milliárdot. Sharpe emlékeztetett arra, hogy cégük az együttműködésben látja a probléma megoldását. Mint mondta, az elmúlt négy évben a VeRO programban résztvevő jogtulajdonosok száma 16 ezerről 31 ezerre emelkedett, az eBay pedig folyamatosan dolgozik azon, hogy a bejelentések átfutási idejét felgyorsítsa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!