MTI

A tálibok ellenzik a mobiltelefon-hálózat kiterjesztését

A pakisztáni tálibok felszólították az iszlámábádi kormányt, hogy mondjon le a mobiltelefon-hálózatnak az ország északnyugati, törzsi ellenőrzésű vidékére való kiterjesztéséről, mivel az szerintük az ellenük történő "kémkedést" szolgálná.

A pakisztáni-afganisztáni határ mentén fekvő Dél-Vazirisztán körzet legfontosabb városában, Vanában - helyi tisztségviselők és lakosok elmondása szerint - a tálibok röpcédulákon azzal fenyegetőztek: megölik a kormány képviselőit vagy a mobiltelefonos SIM-kártyákat árusító személyeket, ha részt vesznek a mobilhálózat térségbeli kiterjesztésében.

Az iszlamisták azt állítják, hogy a hálózatbővítés valódi célja - a szolgáltatások kiterjesztése helyett - az ellenük történő kémkedés és a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtandó támadások elősegítése. Állításuk szerint a mobilhálózatot műholdas helymeghatározó rendszerrel (GPS) szerelték fel, aminek révén egy mobiltelefon tulajdonosának holléte akkor is felderíthető, ha készülékét kikapcsolta. "Irakban és Afganisztánban ugyanezt a rendszert használták a mudzsahedek elleni támadásokra" - tették hozzá a röpirat szerzői, a két országban harcoló iszlamistákra célozva.

Az iszlámábádi kormány ellen fellázadt tálibok gyakran rabolnak el és ölnek meg olyan embereket, akiket azzal vádolnak, hogy kémkedtek a pakisztáni kormány vagy a szomszédos Afganisztánban állomásozó amerikai erők javára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #4
    Ki kell irtani a sok fanatikus barmot!!
  • hottold #3
    ugyan... kiirtják ezek egymást is
  • zola2000 #2
    Úgyvan, ha volna atomjuk, akkor senki se merné őket megtámadni.
  • 05lampard #1
    Atomot nekik.