MTI

Internetes szavazás: a debreceni Kinizsi "A legjobb suli"

Egy internetes honlap szavazásán a debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola kapta 2008-ban a legtöbb szavazatot, így magáénak tudhatja "A legjobb suli" címet. Az elsőségért járó díjakból technikai eszközeiket fejlesztik és még barátságosabbá teszik az iskolaudvart - közölte Saáryné Pásztor Zsuzsanna, az intézmény igazgatója.

"Az elnyert cím akár félreértésekre is okot adhat: nem tanulmányi eredmények vagy versenyek, esetleg továbbtanulási statisztikák alapján állt össze az iskolák sorrendje ezen a honlapon. Szimpátiaszavazás volt, ha úgy tetszik: egy közösségépítő játék. Bárki szavazhatott, így nagy szerepe volt a mozgósításnak. A diákok és a szülők körleveleken értesítették egymást és ismerőseiket, a tanárok akár tanítási időn kívül is nyitva tartották a számítástechnika termet, hogy bejöhessen szavazni, akinek nincs otthon internete. Összefogott az egész iskola és nagy öröm volt látni, hogy diákok, szülők és tanárok milyen remek közösséget alkotnak - mondta az igazgató.

A "www.legjobbsuli.hu" internetes oldalon az idén is bárki szavazhat az általa országosan legjobbnak tartott óvodára, általános- vagy középiskolára, nem kell az intézményeknek külön jelentkezniük a "versenyre". A naptári évhez kötött időszakban végig lehet szavazni, részeredményeket 2-3 havonta hirdetnek és díjaznak. Ezzel kapcsolatban Pásztor Zsuzsanna büszkén számolt be arról, hogy bár csak a harmadik részidőszakban kapcsolódtak be a szavazásba, a diákok és szülők által indított kampány az iskola mellett olyan sikeres volt, hogy a harmadik és negyedik periódust, valamint az éves összesített szavazást is megnyerték. Több mint 376 ezren klikkeltek a Kinizsi nevére.

Az augusztusban lezárult nyári időszak megnyeréséért 800 ezer forint értékű udvari játékszett, annak leszállítása és felépítése volt a nyeremény; az októberig tartó negyedik periódusbeli elsőségért 50 ezer forintos pénzjutalom és egy iskolai vírusirtó szoftver járt, előbbiből - kiegészítve az összeget - egy interaktív táblát vásárolt az iskola. Az éves szavazás megnyeréséért pedig 150 ezer forint értékű webes szolgáltatás a jutalom, amelynek tartalmáról egyelőre azonban még az igazgató sem tud többet. Az idén megkértek mindenkit, hogy ne folytassák a szavazást vagy másra adják le. Az elsőre különösnek látszó felhívás okát is gyorsan megmagyarázta az igazgató: azt szeretnék, ha más tanintézmény is részesülne a nyereményekből és a sikerélményből, hiszen ez az egész egy játék.

- Az iskola sokféle lehetőséget kínál a diákoknak, szinte minden érdeklődési területen és ezzel a tanulók élnek is: a matematika, az informatika, a nyelvtanítás mellett a kulturális- és sporttevékenység is szerves része az oktatásnak és az iskolai közösség életének, de szervezünk közös színházlátogatások és kirándulásokat is - válaszolta az igazgató arra a kérdésre, hogy mit nyújt a gyerekeknek az iskola, ami miatt a "legjobb sulinak" tarthatják. Fontosnak nevezte az általános iskolás éveket abból a szempontból is, hogy ilyenkor kell megtalálniuk a diákoknak azt, amiben tehetségesek és ami iránt érdeklődnek, az iskolának pedig nagy a felelőssége abban, hogy az adott területen lehetőséget kínáljon nekik.

- A jelenleg 385 diákot tanító, a romániai Bors községgel testvériskolai kapcsolatban álló intézmény vezetése fontosnak tartja a nyelvtanítás fejlesztését. - Igyekszünk olyan kapcsolatot kiépíteni további külföldi intézményekkel - elsősorban angol és német nyelvterületen -, hogy a tanulók cserediák programokon is részt vehessenek - tette hozzá Saáryné Pásztor Zsuzsanna. Oláh Barbara, hetedik osztályos tanuló is bízik ebben, hiszen egy országos angol versenyen nemrég harmadik lett, jelenleg pedig a középfokú nyelvvizsgára készül. - Még csak három éve tanulok angolul. A tanárok nagyon sokat segítenek, külön is foglalkoznak velem, rengeteg bíztatást kapok tőlük - méltatta a nyelvtanuláshoz kapott támogatást a diáklány.

Az iskolában nem volt nehéz további diákokat találni, akik a Kinizsire szavaztak: a hatodikos Kozma Luca, a diákönkormányzat elnöke rendszeresen dobogós helyezést ér el matematikai versenyeken, szerinte ez a "kinizsis" tanárok nélkül nem sikerült volna. A hetedikes Tömöri Anett és családja is elégedett az intézménnyel, amit mutat, hogy bár pedagógus az édesapja egy másik városi iskolában, két testvérével mégis inkább a Kinizsibe járnak. Fontosnak tartotta, hogy az ő iskolája legyen a legjobb, nagyon büszke rá, hogy ezt megoldhatták. A hatodikba járó, informatikában és természetismeretben kiemelkedő tudású Zakar Brigitta pedig a remek közösségért és a sok iskolai kirándulásért szavazott a későbbi győztesre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!