Napi Online

Éles zuhanás a Nokia profitjában

A vártnál nagyobb mértékben csökkent a finn Nokia negyedik negyedéves nyeresége; a cég szerint az ágazat forgalma 10 százalékkal is visszeshet idén.

A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának profitja 576 millió euróra esett vissza a negyedik negyedben a 1,84 milliárd eurós, egy évvel korábbi eredményhez képest - jelentette a társaság. Az elemzők 975 millió eurós nyereségre számítottak. A bevételek 20 százalékkal 12,7 milliárd euróra csökkentek, szemben a 13,1 milliárd eurós elemzői várakozással.A Nokia 15 százalékkal kevesebb telefont értékesített, mint egy évvel korábban, és a legutóbbi negyedéves jelentése óta harmadik alkalommal mérsékelte az iparág kilátásaira vonatkozó előrejelzését.

A finn cég most már arra számít, hogy 2009-ben 10 százalékkal csökken az értékesítés, míg korábban 5 százalékos visszaesést várt. A Nokia globális piaci részesedése 37 százalékra esett az egy évvel korábbi 40, és a harmadik negyed 38 százalékos eredményéről. A cég költség- és osztalékcsökkentéssel igyekszik ellensúlyozni a megcsappant kereslet, az árfolyamingadozás és a hitelszűke hatásait - idézte a Bloomberg Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató közleményét.

A Nokia azt is bejelentette, hogy fő termék- és szolgáltatási ágazatainak nyeresége az első félévben alacsonyabb lesz, mint korábban előrejelezte. Az üzemi eredmény valamivel 10 százalék fölött lehet az első hat hónapban, míg a másodikban 13-19 százalék között alakulhat a cég szerint. A negyedik negyedben 21,1 százalékos eredményt produkált a cég az egy évvel korábbi 22,8 százalék után.Az iparágban kulcsfontosságúnak számító mutató, az eladott mobiltelefonok átlagára 72 euró körül lehetett - ezt az értéket évek óta erodálja a feltörekvő piacokon népszerű olcsóbb készülékek térnyerése.

Bár az első félévben nem jeleskedett a finn társaság a termékbevezetések terén, az év végi ünnepi szezonra több készülékkel is készült, például az Apple iPhone-jához képest feleannyiba kerülő, szintén érintőképernyős 5800 XpressMusic modellel. Az elemzők viszont a riválisok jelentései alapján úgy látják, a negyedik negyedév nehéz lehetett iparág-szerte. A múlt héten a Sony Ericsson zsinórban második negyedéves veszteségéről számolt be, ráadásul közölte, hogy a piaci helyzet 2009-ben tovább romolhat, az amerikai Motorola pedig mínuszt jelzett előre a negyedik negyedre és elbocsátásokat jelentett be.

A Citigroup prognózisa szerint a globális mobiltelefon piac nyolc éve először csökkenhet az idén, ráadásul mindjárt jelentősen, 13 százalékkal annak köszönhetően, hogy a globális gazdasági nehézségek láttán a fogyasztók kétszer is meggondolják majd, hogy lecseréljék-e készüléküket. A gyártókat az eladások csökkenése mellett a piac átrendeződése is érinti, nincsenek kevesen ugyanis azok, akik a közepes árkategóriájú készülék helyett - spórolási okokból - olcsóbb telefont vásárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!