Napi Online

Magával rántja cégét a Satyam csaló vezére

Enyhén szólva is kétséges a Satyam Computer Services Ltd., India negyedik legnagyobb szoftvercégének jövője azt követően, hogy letartóztatták a cég alapító-elnökét, Ramalinga Rajut, a cégvezető öccsét, Ramát és pénzügyi igazgatóját, Srinivas Vadlamanit.

A hatóság két nappal azután döntött az őrizetbe vétel mellett, hogy az 54 éves Raju elismerte: a Satyam készpénztartaléka egymilliárd dollárral kevesebb a társaság könyveiben szereplő összegnél, és kozmetikázták az árbevételt, illetve a nyereséget is. A menedzsereket üzleti bizalommal való visszaéléssel, csalással és okirat-hamisítással vádolják. A kormány elbocsátotta a Satyam teljes igazgatóságát és megbízta Deepak Parekhet, a Housing Development Finance Corp. elnökét, illetve két másik ismert vállalatvezetőt, hogy tekintse át a szofvertcég helyzetét.

Az biztos, hogy korrigálni kell, majd újra nyilvánosságra kell hozni a Satyam negyedéves jelentéseit, és elkerülhetetlennek látszik az átalakítása is. Ez utóbbi ugyanis a feltétele annak, hogy a céget érintő kártérítési perektől és a hatósági vizsgálatoktól irtózó ügyfelek ne hagyják el a vállalatot. Elképzelhető, hogy a Satyamot ideiglenesen felvásárolja egy másik társaság, majd eladják, hogy az így befolyó pénzből kártalanítsák a csalás áldozatait.

India legnagyobb kreatív könyvelési botrányát csak fokozza, hogy a Satyam mint kiválóan vezetett cég tavaly nemzetközi elismerésben részesült, Rajut pedig 2007-ben az Ernst & Young Az év vállalkozója díjjal tüntette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!