SG.hu

Kartellpereket vesztettek informatikai cégek

Jogerős ítélet született két, informatikai vállalkozásokat érintő versenykorlátozó megállapodás ügyében - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata még 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH Versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2-7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól.

A döntést az elmarasztalt cégek bíróság előtt támadták meg, de előbb 2007. novemberében a Fővárosi Bíróság, majd ezév novemberében a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította keresetüket. Ez pedig azt jelenti, hogy a GVH jogerősen állapította meg, hogy a két vállalkozás kartellezett és jogosan szabott ki rájuk emiatt 7,2-7,2 millió forint bírságot is.

Ugyancsak nemrégiben született döntés egy másik informatikai kartell ügyében is. A GVH ebben megállapította, hogy az Albacomp Rt. és a Synergon Rt. a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság részére "a produktív üzemben működő Oracle Applications humán - és bérszámfejtési rendszer bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására, valamint a rendszer funkcionális körébe tartozó egyéb humán vonatkozású alkalmazásfejlesztések megvalósítására tanácsadói és projektvezetői szerepkörben" nyújtandó szolgáltatásra vonatkozó projekt elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással. A GVH az Albacomp Rt-vel szemben 10 millió forint, a Synergon Rt-vel szemben 10 millió forint bírságot szabott ki.

A döntés ellen a két vállalkozás fellebbezett, de ezév februárjában előbb a Fővárosi Bíróság, majd ezév novemberében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat. A jogerős döntés értelmében a két vállalkozás kartellezett, ezért jogosan kapott 10-10 millió forint bírságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • V1G3C #3
    És mint tudjuk veszteséges cég elméletileg közbeszerzési eljáráson nem is indulhatna ...
  • dez #2
    Ja, és közben meg pl. a Synergon Rt. (papíron) veszteséges...
  • Petko #1
    lol, nevetséges
    megbüntetik őket 7,5 meg 10 millákra, amikor mindenki tudja hogy ezek folymatosan több 10 milliárdos kartell kárt okoznak