SG.hu

Ingadozó spamszint: a spammerek új hostokra vadásznak

A McColo kaliforniai hosting-cég kiiktatása nem hozott tartós sikert: bár a bezárást 65%-os spam-visszaesés követte, november végén ismét átlagon felüli mennyiségű spam árasztotta el a világot.

A Symantec spamelhárító mérnök csapatának adatai szerint a McColo kaliforniai hosting-cég kiiktatását ugyan 65%-os spam-visszaesés követte, ám az azóta eltelt időben mégis hét százalékkal több spam került ki. A spammerek új módokat keresnek, hogyan juttassák el rendszerünkre kéretlen küldeményeiket. Az elmúlt két hét során kétszer is csúcsot döntött a spamáradat.

A Symantec team megfigyelése szerint volt olyan időszak az elmúlt két hét során, amikor óráról órára 150 százalékkal emelkedett a spam mennyisége. November 24-én, hétfőn például újra rekord mennyiségű spamet észleltek a Symantec szakemberei: aznap a kéretlen levelek aránya felülmúlta a 44%-os átlagot. A McColo bezárásakor mért adathoz képest most hét százalékos növekedést mértek.

Változik a spam természete is. A spamek egy bizonyos típusa, konkrétan a szöveg/HTML alapú kéretlen emailek aránya az elmúlt időszakban ismét 55 százalékra ugrott. A McColo bezárását megelőzően volt ilyen az arány (pontosan 55 százalék) , majd a kaliforniai hosting-cég kiiktatása után az átlag körülbelül 34 százalékos lett. Ez a változás mutatja, hogy a spammerek ismét nagyüzemben dolgoznak.

"Csak ideiglenes volt a visszaesés, a spammerek máris megtalálták a módját, hogy célba juttassák az emaileket" - hangsúlyozta Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke. A spam sok embernek üzlet, és mint bármilyen üzletben, a spammerek is új módszereket keresnek, ha a régi csatornát már nem használhatják - tette hozzá a szakember.

Egy-egy csendesebb, nyugodtabb időszak után a spammerek újabb és újabb technikákat találnak ki, és egyre több és több spammel bombáznak. Mindenkinek saját magának kell gondoskodnia a nyugalmáról: ajánlatos biztonsági szoftvert használni és elővigyázatosnak lenni, ha ismerelen emberektől érkező leveleket nyitunk meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • highpoint #1
    "ajánlatos biztonsági szoftvert használni és elővigyázatosnak lenni"

    esetleg ajánlatos lenne azokat is felkutatni, akik a spammelőknek (szép magyar szó ) fizetnek...