MTI

Dollármilliárdok forognak az informatikai feketegazdaságban

Csupán hitelkártya-csalással több mint ötmilliárd dolláros kárt okozhatnak a csalók évente, amiből az adathalász támadások értéke eléri az Egyesült Államokban az 1,2 milliárd dollárt - derül ki a Symantec informatikai feketegazdaságról szóló éves jelentéséből.

Teasdale Harold, a Symantec területi vezetője budapesti sajtótájékoztatóján a felmérésről elmondta, hogy az informatikai bűnözők körében a legkeresettebb termék a hitelkártya-információ, a második helyen pedig a bankszámla-adatok állnak. Az adatokat a Symantec védelemtechnikai és reagáló szervezete (Security Technology and Response - STAR) gyűjtötte be a feketegazdaság szervereiről 2007. július 1. és 2008. június 30. között.

A feldolgozott adatok szerint ebben az időszakban az összes meghirdetett áru potenciális értéke meghaladta a 276 millió dollárt. Ezt az értéket az áruk és szolgáltatások meghirdetett ára alapján számították ki. Ez az érték azt mutatja, mennyi bevételre tettek volna szert a csalók, ha eladták volna a teljes készletüket. A feketegazdaságban a leggyakrabban, több mint 30 százalékban hitelkártya-információkat hirdetnek, s bár a lopott hitelkártyaszám nem kerül sokba - tíz cent és 25 dollár között mozog az ára - a meghirdetett kártyák hitelkeretének átlaga már négyezer dollár fölötti.

A Symantec szerint a hitelkártya-információk népszerűségének valószínűleg az az oka, hogy ezeket az adatokat több csatornán is be lehet szerezni, és több módon is lehet csalásra használni. A hitelkártyákkal egyszerűen lehet vásárolni a neten, miközben a kereskedők vagy a hitelt nyújtók csak nehezen és lassan tudják felismerni és megfelelően kezelni a csalárd ügyleteket. Gyakran csak az után tudnak lépni, hogy az ügylet lezárult és az áru már a csalóhoz került. A hitelkártya-információkat gyakran nagy tételben, árengedménnyel, vagy nagyobb vásárlásnál ingyenes ajándékszámokkal értékesítik.

A területi vezető elmondta azt is, hogy a fekete gazdaságban a második leggyakrabban hirdetett áru- és szolgáltatáskategória 20 százalékos részesedéssel a bankszámláké, s a lopott bankszámla-információkat tíz és ezer dollár között értékesítik. A meghirdetett lopott bankszámlák egyenlegének átlaga közel negyvenezer dollár volt. A Symantec felmérése szerint a számlainformációk népszerűségének az lehet az oka, hogy a vásárlók nagy valószínűséggel gyorsan jutnak nagy haszonhoz. Előfordult például, hogy a bűnözők a neten keresztül a számlákon levő pénzt negyedórán belül követhetetlen helyekre utalják át.

A Symantec a vizsgált időszakban mintegy 70 ezer aktív hirdetőt és több mint 44 millió elküldött üzenetet számolt össze az online csalók fórumain. A tíz legaktívabb hirdető által meghirdetett áruk potenciális értéke a hitelkártyák esetében 16,3 millió dollár, a bankszámláknál kétmillió dollár volt. A legaktívabb hirdető a felmérés ideje alatt 6,4 millió dollár értékű készletet próbált meg eladni a Symantec jelentése szerint.

A feketegazdaságot a legkülönbözőbb földrajzi helyekről működtetik és a magánemberek laza csoportosulásától kezdve a szervezett csoportokig nagyon sokan foglalkoznak vele. A beszámoló időszakában Észak-Amerikában volt a legtöbb csalást támogató szerver - 45 százalék -, míg az ilyen gépek 38 százaléka az európai, közel-keleti és afrikai régióban, 12 százaléka az ázsiai-csendes-óceáni térségben, 5 százaléka pedig Latin-Amerikában működött. A feketegazdaságban használt szerverek földrajzi helye állandóan változik, így próbálják elkerülni, hogy leleplezzék őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!