MTI

Számítógép elemezi a mammogramot

Egy számítógépes program és egy szakértő együtt ugyanolyan biztonsággal fedezi fel a mellrákot, mint két szakértő - állítják skót kutatók. Két szakértő alkalmazása a ma bevett gyakorlat az emlő mammográfiás röntgenképeinek értékelésénél.

Legalább 12 európai országban két specialista néz át minden egyes felvételt. A második áttekintés 14 százalékkal növeli a rákos elváltozások felismerési arányát. Ha az egyik szakembert számítógép helyettesíti, a felismerési arány alig változik, ugyanakkor jelentős költségcsökkenést eredményezhet. Az Egyesült Államokban nem alkalmazzák széles körben a dupla elemzést, ezért a digitális segítség elterjedése javíthatja a mellrák felismerési arányát. A digitális felismerőrendszert jelenleg az amerikai vizsgálatok 25-30 százalékában alkalmazzák - írja Fiona Gilbert, a skóciai Aberdeen Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

Gilbert kutatócsoportja 31 ezer brit nő adatait elemezte. Ha két specialista ellenőrizte a felvételeket, akkor 88,7 százalékban találták meg a tumort, amikor pedig az egyik szakembert digitális felismerőrendszer helyettesítette, 87,2 százalék volt ez az arány. Az ellenőrző visszahívások mértéke az első esetben 3,4 százalék volt, míg a számítógépes módszernél kicsit nagyobbnak bizonyult: 3,9 százalék. A New England Journal of Medicine című szakfolyóirat online változatában közzétett tanulmány nem tér ki az eredendően digitális technikával készülő mammogramok értékelésére, ahogy a módszer bevezetésével elérhető költségcsökkenésre sem ad becslést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!