SG.hu

Digitális egészségügy Afrikában

Az Ericsson csatlakozik az ENSZ új kezdeményezéséhez, melynek célja a digitális egészségügy eljuttatása Afrikába.

Az Ericsson az ENSZ együttműködési hivatalával közösen, a távközlés felhasználásával juttatja el a mobil egészségügyi alkalmazásokat és szolgáltatásokat (m-egészségügy), valamint a távgyógyítást Afrika vidéki területeire. Az ENSZ Digitális Egészségügyi Kezdeményezésének alapítótagjaként az Ericsson újabb lépéssel járul hozzá a világméretű szegénység visszaszorítására irányuló Millenniumi Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals, MDG-k) eléréséhez.

A Digitális Egészségügyi Kezdeményezés (Digital Health Initiative, DHI) olyan közcélú és magánjellegű együttműködés, amelynek célja innovatív modellek létrehozása révén az egészségügy fejlesztése és eljuttatása a fejlődő országokban élő milliók számára. Kritikus jelentőségű az egészségügyhöz kapcsolódó, kifejezetten a betegségek (pl. HIV/AIDS, malária, tuberkulózis és egyéb fertőző betegségek) elleni harcra, a gyermekhalandóság csökkentésére és az anyák egészségének javítására irányuló Millenniumi Fejlesztési Célok elérése szempontjából. A Globális együttműködés létrehozása a fejlesztésért nevet viselő MDG kiemeli a magánszektornak az egyéb célok teljesítésében betöltött létfontosságú szerepét is, különös tekintettel az informatika és a kommunikáció területére.

Az Ericsson közleménye szerint a mobilkommunikáció bizonyítottan alkalmas pozitív változás előidézésére a fejlődő országokban élők számára, lehetővé téve az alapszolgáltatások (pl. az egészségügy) költséghatékony elérését, különös tekintettel a fejletlen vagy semmilyen infrastruktúrával sem rendelkező, vidéki területekre. A DHI legfontosabb célja a nyomor betegségei ellen vívott, még hatékonyabb harc. A magánszektor bevonása kritikus jelentőségű e cél elérése érdekében. A mobilkommunikáció különösen alkalmas arra, hogy képessé tegye az egyéneket, a közösségeket, az egészségügyi dolgozókat és az egészségügyi intézményeket a megszerzett tudás, az összegyűjtött tapasztalat és a kommunikáció korszerűsítésére az egészségügy területén.

Az Ericsson a mobilkommunikáció alkalmazásával juttatja majd el a távgyógyítási szolgáltatásokat a vidéki területekre, hozzájárulva ezzel a sürgősségi és általános egészségügyi ellátás elérésének és biztosításának fejlesztéséhez, a betegségek ellenőrzéséhez, az alapvető egészségügyi adatok (pl. születések és halálozások regisztrálása) összegyűjtésének javításához, valamint a távoktatás biztosításához a távoli területeken szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók számára. Az Ericsson által Indiában és Bangladesben összegyűjtött tapasztalat azt mutatja, hogy mobil-összeköttetés alkalmazásával még a napi 1,25 dolláros átlagos jövedelemmel rendelkezők számára is biztosítható az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója, a következőket nyilatkozta: "A távközlés alapvető szerepet játszik az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutás fejlesztésében, ez pedig hozzájárul a szegénység elleni harc sikeréhez, és lehetővé teszi a közösségek számára saját társadalmi és gazdasági helyzetük javítását. Ez a kezdeményezés tükrözi az Ericsson folyamatos elkötelezettségét, amellyel összhangban technikai vezető szerepünk felhasználásával fenntartható üzleti modelleket fejlesztünk ki a digitális és egészségügyi szakadék áthidalása érdekében".

Amir Dossal, az ENSZ együttműködési hivatalának igazgatója, kijelentette: "Meggyőződésünk, hogy a DHI képezi majd az informatikai és kommunikációs technológiák, valamint a gyógyszerészeti és egészségügyi szektor új együttműködési modelljének kialakítására irányuló stratégiai keretprogram alapját. A cél az egészségüggyel kapcsolatos MDG-k teljesítésének felgyorsítása. E cél elérésének szempontjából az ENSZ kulcsfontosságú stratégiai partnerének tekinti az Ericssont a digitális egészségügy fejlődő területén".

A DHI-hoz való csatlakozás alapja az Ericssonnak a Gramjyoti projekt teljesítése során szerzett globális szakértelme. Ez a projekt számos szolgáltatást (köztük távgyógyítást, m-oktatást és m-kormányzást) juttatott el India vidéki közösségeihez. Ehhez hasonló az Alokito Bangladesh projekt, amely nagy sebességű, internetkapcsolaton alapuló mobil oktatási és egészségügyi szolgáltatásokat biztosított a főváros, Dakka körzetében.

Afrikában az Ericsson elkötelezett az iránt, hogy több mint egymillió emberhez juttasson el mobil-összeköttetést a Millennium Village (Millenniumi Falu) helyszínein Ruandában, Kenyában, Ghánában, Tanzániában, Szenegálban, Malin, Nigériában, Malawiban és Etiópiában. E kezdeményezés egyik kulcsterülete - a mezőgazdaság, az oktatás és az infrastruktúra mellett - az egészségügy. A Columbia Egyetem Earth Institute (Föld Intézet) nevű szervezetével együttműködésben az Ericsson megkezdte egészségüggyel kapcsolatos alkalmazások és távgyógyítás kísérleti alkalmazását a falvakban. A Millennium Village projekt kiváló alapot ad a falusi lakosság igényeinek megértéséhez, miközben a helyi egészségügyi minisztériumokkal és projektek résztvevőivel együttműködésben új, innovatív technológiai megoldások létrehozásának kísérleti terepeként szolgál.

Technológiai partnerként az Ericsson feladata a megoldások kifejlesztése és bevezetése. Az Ericsson reményei szerint innovatív együttműködések (mint például a Millennium Village és a DHI) révén sikerül bemutatni az egészségügy területén a mobilkommunikációban rejlő lehetőségeket. A Digitális Egészségügyi Kezdeményezés további alapítótagjai a Commonwealth Business Council (brit nemzetközösségi üzleti tanács), a Pfizer, a Global Business Council for AIDS (az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelem céljából létrehozott globális üzleti tanács), valamint az Afrikai Üzleti Kerekasztal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!