MTI

Szigorítja a kormány az internettámogatást

Leépítik a 2004 februárjában beindított közhálóprogramot, amelyet péntektől a Baja Ferenc vezette elektronikus kormányzati központ felügyel a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium helyett - írta pénteken a Magyar Nemzet.

A lap szerint egyebek mellett a kistelepülések, a közösségi házak internethez való hozzáférését támogató projektben ezentúl nem vehetnek részt a tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések, de megvonják azoktól a végpontoktól is a támogatást, ahol például egy hónapja nem használták a világhálót. A Magyar Nemzet hivatkozik a közháló hivatalos honlapján olvasható tájékoztatásra, amely szerint a projekt "az utóbbi évek legnagyobb, több tíz milliárd forintos, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-építési programja, amely több mint 2500 településre jutott el."

A lap szerint a közelmúltban több közfelhasználó is megkapta a közháló ügyfélszolgálatának körlevelét, amelyben arról tájékoztatták, hogy a kabinet nem kívánja meghosszabbítani a programra vonatkozó internettámogatási szerződéseket, a telepített eszközök leszereléséről és elszállításáról a közhálóban részt vevő szolgáltatók gondoskodnak.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint a megszüntetésre vonatkozó elhatározás azokban az esetekben született, ahol a kedvezményezett hosszabb ideje ki van kapcsolva, a szolgáltatást nem veszi igénybe. A tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken is megszüntetik a támogatást, mert itt általában több szolgáltató is nyújt széles sávú internetszolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #9
    "...most komolyan, ti használtátok valaha ezeket az E-Magyarország pontokat?
    Én 1x, akkor is munkaidőn kívül, egy haverommal, akinek az annya az adott helyen dolgozik."

    Pont ez a lényeg, hogy nem neked, meg nekem találták ki, hanem akinek nincs nete...se drága, se olcsó. A lényeg, h mindenkinek elérhető legyen. Annak is, aki sosem gondolta, h szüksége lehet rá. Ne magadból indulj ki pls:P

    Amúgy ha itt tartunk az "annya" szót inkább így írd: anyja. Csak azért ciki, mert ezt legalább aláhúzza a helyesírás ellenőrző:P:)
  • Zolorado #8
    "...alán hozzásegíthetné az embereket munkát keresni, távoktatásokban részt venni, iskolai tanulmányokhoz segítség nyújtani, vagy csak pusztán szélesebb látókört adni..." meg tölthetnének le jó sok pornófilmet is...

    ...most komolyan, ti használtátok valaha ezeket az E-Magyarország pontokat?
    Én 1x, akkor is munkaidőn kívül, egy haverommal, akinek az annya az adott helyen dolgozik.

    Nálunk (~3100 lakos) csak DSL net van, az sem mindenhol elérhető, amihát drága is, meg lassú is a mai világban, mégsincsen ilyesmi.

    Jah, és az íj az a fegyver, ami egy darab fán egy húr, és nyilakat lőnek ki vele... amire te gondolsz, az az "ily" lehet (mint az "ilyen" (rövid i, és ly))
  • TeDDyRuSh #7
    Szerintem is egy kicsit erős ez rigidus!

    Közvetlen párhuzamot vonni a "mucsaröcsögei" internet végpontok leszerelése és a globális információ ellenőrzés között egy kicsit meredek. Főként ha belegondolsz, hogy az információ íj módon történő szabad útjára való engedése, talán hozzásegíthetné az embereket munkát keresni, távoktatásokban részt venni, iskolai tanulmányokhoz segítség nyújtani, vagy csak pusztán szélesebb látókört adni, illetve közösségi hellyé is válhat ahogy TPinter mondta. És mikor ezt beszerelték, akkor erre számítottak.

    De mivel ez nem jött össze, nem hogy elszabadult volna a pokol és az emberek őrjöngve rohangáltak volna le föl, mert végre kinyílt a szemük az internet segítségével, ezért szépen fogták és leszerelik őket és viszik oda ahol ki is használják.

    Talán egy kicsit jobban kellene ellenőrizni kinek megy ki a cucc, sőt ha már kint van, legyen a közelben aki ért hozzá és ha valaki arra téved (mert esik az eső) legyen valaki aki tud pár kedvező, érdekes dolgot mondani a netről.


  • rigidus #6
    Egyaltalan nem.
  • dez #5
    Azért ugye tudod, hogy ez egy icipicit azért eltérül a valóságtól...? :)
  • rigidus #4
    > Bár nem értem, ha valamit nagy pénzekért kiépítenek, utána az egészet leszerelik, akkor az egész mire volt jó?

    Megint nem olvastok a sorok kozott emberek. :)

    A kormanyokon, vallalatokon egyre erosebb a nyomas ahogy az Internet terjed. Evezredeken keresztul egyiranyu szocsovek mukodtek a mindenkori hatalmon levo reteg es a nep kozott. Ez korabban az egyhazak feladata volt, viszont az utobbi 100 evben ezt a szerepet az ujsagok, televizio, radio vette at. Teljesen mindegy melyiket tekintjuk, az emberektol erkezo visszhang soha nem ment ki a nagy tomegek fele, mert ezeken a hircsatornakon a tartalom szigoruan ellenorzott.

    Az Internet pedig gyokeresen megvaltoztatta az eddig mar kiforrott es bevalt gyakorlatkent alkalmazott tomegek komaban tartasat, mivel barki aki Internet-elofizeteshez jut, egyben hatalmat kap a szeles vilag ele tarni a velemenyet.

    Evrol evre duplazodik a civil szervezetek szama es egyre tobb fronton tamadjak a kormanyokat, igy azok egyre nehezebben tudnak elore haladni a globalizalt hatalomgyakorlas fele. (Csak nezz korul a vilagban, evrol-evre egyre tobb orszagban robbannak ki "zavargasok")

    Erre az erosodo visszhangra egyelore nincsen gyogyir, ezert azokban az orszagokban ahol meg az Internet nem jutott el szeles korben az emberek fele igyekeznek mersekelni a terjedeset. Tanultak a nyugati peldabol, igy lepesrol lepesre igyekeznek szigoritani a kozossegi portalok mukodesen, kommunikacio ellenorzesen, igy kiepiteni azt a bastyarendszert ami evezredeken keresztul kiforrot, jol mukodott, elteritette, demoralizalta vagy megfelemlitette az embereket es tartosan megvedte oket attol ami mindig is a remalmuk volt: az ellenuk es az elnyomas ellen szervezkedo nep.
  • TPinter #3
    Mint ilyen helyen is tevekenykedo (uzemeltetesert reszben felelos szemely) reszben szomorunak tartom reszben total megertem a dolgot.
    A kornyezetemben is van olyan hely, ami mar jo ideje nincs nyitva vagy nyitva is van meg nem is... Mig mi szepen betartjuk a szerzodesben foglaltakat, s a vegen meg sokan minket neznek hulyenek...
    Az igaz, h az otthoni Internet hasznalat egyre jobban terjed, de ne feletkezzunk meg nehany dologrol... Sokan vannak, ahol mondjuk otthonra nem eri meg elofizetni, mert a gyerek hetente max 1-2-4 napot van otthon... Ez alatt amit kell neki net bejon pl hozzank, par szaz forintbol megussza, hetkozben koleszban, iskolaban stb hozza fer... Szulok esetleg nem is akarnak... Stb...
    Ezen kivul ezen helyeken nem csak a net van, hanem fenymasolas, nyomtatas, foto nyomtatas, stb. Sot kis telepulesen, mint pl nalunk is, reszben a fiatalok gyulekezohelyeve is valtunk... Kis telepulesen nem biztos, h van kavezo, meg nem tudom meg mik, lehet csak az ilyen helyek meg a kocsma stb. Mi is a jobb? Ilyen helyen legyen a gyerek, fiatal vagy inkabb csak a kocsma? Szerintem ez sok retu, dolog, aki nincs benn, nem biztos, h atlatja az egeszet... De az teny, ahol nem hasznaljak, ott inkabb szereljek le... De ezt kibovitenem azzal, h ahol hasznaljak oda at lehetne csoportositani az igy vissza kerulo eszkozoket...
  • gregor #2
    aaa:Szerintem az otthoni net elterjedését kéne elősegiteni,az ilyen közösségi házakban állami pénzből támogatott net nem az igazi!Pár napja volt hir,hogy egy debreceni közösségi házban összeverekedtek a nethasználat miatt!
  • aaaaa #1
    Elég okos már itt mindenki, sőt sokszor túlzottan azok is , majd nézik a Győzikét helyette, abból többet tanulnak. Bár nem értem, ha valamit nagy pénzekért kiépítenek, utána az egészet leszerelik, akkor az egész mire volt jó ? Ugyanis nem az internet hozzáférés kerül sokba, hanem a rendszer kiépítése.