Napi Online

Jön az elektronikus TAJ kártya

Az osztrák egészségügyi miniszternél tett látogatása során Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékozódott az elektronikus társadalombiztosítási kártya bevezetésének ottani pozitív tapasztalatairól.

Az elektronikus tb-kártya alkalmas az egészségügy különböző szereplői: a beteg, a szolgáltatók és a biztosítók közötti online-kapcsolat kialakítására - írja közleményben a szaktárca. A korszerű megoldás javítja a gyógyítás minőségét, erősíti a betegek személyiségi jogainak érvényesülését, továbbá csökkentik az ellátók adminisztratív terheit. Többek között ezért akarják nálunk is mihamarabb bevezetni az elektronikus TAJ kártyát. A kártya segítségével a társadalombiztosítás bármilyen egészségügyi tranzakciót el tud számolni, megkönnyítve ezzel az adminisztrációt. Ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi kórtörténetének adataihoz is hozzá lehet férni, amivel kiszűrhetők az ismételt vizsgálatok is. Az elektronikus TAJ kártya bevezetésével az ellenőrzés is egyszerűsödne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #5
    Akkor most el kell keserítselek : az egész rendszer azért lesz létrehozva, hogy központilag figyelhessék, mennyi gyógyszert írt fel neked bármelyik orvos, mennyit költ rád az Állam... Fizeted-e a TB-t?... Az orvos addig rád sem néz, míg ezt nem ellenőrzi!

    Az aztán kicsit sem érdekel majd senkit, hogy engem sért, ha a fogorvosom végigolvassa a nőgyógyászati kórtörténetemet! (Ez az én bajom lesz.)

    Kedvesem, ha engem elüt egy barom a zebrán, akkor majd azon fogok imádkozni, hogy nehogy a mentő karambolozzon majd velem, nem azon, hogy tudják-e a vércsoportom, mert egyre nagyobb veszélyben vagyunk, ha mentő viszi a beteget (utóbbi héten 3 ilyen baleset is volt)...
    Akinek inzulin kell vagy penicilin-érzékeny, az eddig is egy cédulát tartott a személyijében baleset esetére!
    Nem kell hozzá sem internet, sem számítógép, 2 perc alatt elolvashatják (ha akarják).

    Na, arról is beszélhetnénk, mi történik a kórházakban : nálunk már a mandulaműtétbe is bele lehet hallni!... Na, ahhoz sem kellett elektronikus TAJ-kártya.

    Félek tőle, hogy nehogy pont azért érjen majd "sajnálatos baleset" egyik kórházi kezelésem alatt, mert valakinek sürgős szüksége lenne a vesémre, szívemre...

    Nekem sem a vércsoportomat, sem a betegségeimet, sem az ujjlenyomataimat ne tárolják sehol!!!
  • waterman #4
    szerintem a központi nyilvántartásba csak valódi orvosok nézhetnek bele, és feltételezem csak azokhoz férhetnének hozzá, ami a praxisába vág. tehát ha a fogorvos belekukkanthat a nőgyógyászati leletek közé, akkor az már a kitaláláskor is egy kalap sz*r, ezt biztosan figyelembe veszik. mellesleg nem a rendszer rossz, ha valamelyik doki visszaél a dologgal.
    pl elüt egy őrült a zebrán, vérzel mint az őrült, megtalálnak az adatbázisban fél perc alatt mert legalább a személyid nálad volt. tudják ab rh- vagy inzulint kell kapnod vagy penicilin érzékeny vagy, akkor ha hirtelen ellátnak, lehet 3 féleképp is kinyírhatnának, ha nem tudnák a kórtörténeted.
    sajna mivel emberek használnák, így biztos lennének visszaélések, de ha ezzel akár csak 5%-al javulna a magyar orvosi ellátás, akkor megérné. inkább erre költsenek milliárdokat, mint valami fiktív cégekbe menjen meg kenőpénznek..
  • redfish #3
    "...Ugyanakkor a beteg korábbi egészségügyi kórtörténetének adataihoz is hozzá lehet férni, amivel kiszűrhetők az ismételt vizsgálatok is. Az elektronikus TAJ kártya bevezetésével az ellenőrzés is egyszerűsödne..."

    Nem biztos, hogy örülnék neki, ha a fogorvosom, vagy a szemorvosom a kórtörténeteimben turkálna... Szerintem a fogorvosomnak semmi köze a nőgyógyászati vizsgálataimhoz!!! Szeretném, ha adott betegségem kórtörténetét csak az az orvos ismerhesse, aki az adott bajommal foglalkozik.
    Én a fővárosban lakom, itt ez nem annyira lényeges, de vidéki ismerőseimtől tudom, hogy a kistelepüléseken lakók inkább beutaznak a nagyobb városi kórházba felíratni maguknak a fogamzásgátló tablettát, mert ha a helyi háziorvoshoz megy, onnan 10 perc alatt az egész falu értesül, hogy ő mit íratott fel magának...
    Ezt eddig megtehette anonym módom, nem szerzett róla tudomást sem a helyi háziorvosa, sem az asszisztens... De ezután BÁRHOVA megy, a kártyán ott a "kórtörténete"... Sőt, el sem kell mennie a háziorvoshoz évekig sem, mert az a kártyaszáma birtokában akármikor belenézhet a központi nyilvántartásba!!!
    Azért ezt felháborítónak tartom!

    Úgy gondolom, hogy ez a tervezet éppen nem a betegek személyiségi jogait erősíti, hanem még a meglevő keveset is teljesen lenullázza!

  • Theodora #2
    Évek óta készül a nagy elektronikus kártya(okmány)-boom.
    Szerencsére a nagy tülekedés miatt (ki legyen a nyertes) ezedig elmaradt!
    Két irányzat van:
    - állampolgársági kártya (szeparáltan tárolt azonosító adatok, mivel ez már technológia a jogászok/adatvédelmisek nem értik és félnek tőle)
    - papír helyett elektronikus (nyilvánvaló pénzpazarlás és értelmetlen, azaz előbb utóbb ez lesz)
  • Visor #1
    Végre valami értelmes egészségügyi tervezet. Kár, hogy a szőke sertésnek nem jutott ez eszébe.