MTI

Hackerek számos weboldalt törtek fel Litvániában

Ismeretlen hackerek számos weboldalra hatoltak be a hét végén Litvániában, és a honlapokat kommunista jelképekkel árasztották el - közölték litván kormányilletékesek.

Az internetes kalózok az egykori Szovjetunió szimbólumait, mint például a sarlót és kalapácsot, valamint az ötágú vörös csillagot helyezték el a honlapokon becsmérlő üzenetek kíséretében. Egy szakember elmondta: a balti ország keleti részében mintegy 300 személyi és hivatalos weboldalt ért támadás, köztük a litván biztonsági szolgálat és a kormányon lévő szociáldemokrata párt számítógépes rendszerét.

A merénylők kiléte ismeretlen, de sokan úgy vélik: a támadássorozat válaszlépés arra a nemrégiben hozott litván törvényre, amely betiltja a szovjet és kommunista jelképek nyilvános terjesztését, így a szovjet zászló, a vörös csillag, a szovjet katonai egyenruhák mutogatását, vagy a Szovjetunió egykori himnuszának a megszólaltatását. A törvényt két hete alkotta meg a parlament, és azt pénteken hagyta jóvá Valdas Adamkus litván elnök. A törvényt Moszkva élesen bírálta.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy tavaly tavasszal egy másik balti volt szovjet köztársaságban, Észtországban hajtottak végre a mostanihoz hasonló "kibertámadást". Azt követően, hogy Tallinn központjából eltávolítottak egy II. világháborús emlékművet, a helyi oroszajkúak zavargásokat robbantottak ki, az észt kormányzati, banki és sajtószervek portáljait pedig erős és összehangolt internetes támadás érte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #1
    HACKEREKnem törnek fel weboldalt (max, ha a tulaj megkéri rá ill. szól, ha hibát talál). Akik feltörik a weboldalt azok CRACKEREK!