MTI

A rendszergazdák harmada néz bele a személyes adatokba

Az amerikai rendszergazdák harmada beleszimatol a személyes tartalmakba, derül ki egy felmérésből.

Az amerikai vállalatok IT-részlegein dolgozó alkalmazottaknak harmada él vissza azokkal a személyes adatokkal - jelszavak, bizalmas tartalmak, a kollégák fizetésének adatai, emailváltások vagy naptárbejegyzések -, amelyekhez munkájánál fogva hozzáférése van. A Cyber-Ark információbiztonsággal foglalkozó cég 300 amerikai rendszergazdát kérdezett ki, akiknek egyharmada beismerte a visszaélést, 47 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy korábban "hozzáférése volt olyan információkhoz, amelyekben munkakörileg illetéktelen volt".

"Aki ismeri a jelszavakat és a védett tartalmakhoz való hozzáférés útjait, az máris tudhatja, hogy +mi újság a cégnél. A legtöbb dolgozó számára a rendszerjelszavak ártalmatlan eszközök, amelyeket az informatikusok használnak. Azok számára viszont, akik tudják, mit jelent, ez a mennyország kapujának kulcsa" - mondta Mark Fullbrook, a Cyber-Ark brit igazgatója. Az információbiztonsági cég megállapítása szerint a vállalatok sokkal ritkábban változtatják a központi jelszavakat, mint a felhasználókét: 30 százalékukat negyedévente, 9 százalékukat pedig sohasem. Ez azt jelenti, hogy még azoknak a rendszergazdáknak is megmarad a hozzáférése, akik már nem dolgoznak a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #2
    Figyelj, a cikkben az USA-ról volt szó...

    Mo-on kb. a rendszergazdák 95%-a belekutakodik a személyes és a zárt iratokban, levelekben, ismerve a magyar emberek kiváncsiságát.
    Múltkor egészen véletlenűl vettük észre, hogy a rendszergazdánk lemezre mentette az egész könyvelés adatait "karbantartás" címén! (Az egész cég minden dolgozójának a fizetései, adóbevallásai, levonásai, stb.) Ki tudja még ki mindenki gépéről miket mentett le magának?!
    Amúgy semmi baja nem lett, mégcsak ejnye-bejnyét sem kapott.

  • arrakistor #1
    csak a harmada? a többi letagadja?