MTI

Színesek lehetnek az MRI felvételek

Az eddig fekete-fehér mágneses rezonanciás (MRI) felvételekhez színeket rendelő eljárást dolgoztak ki amerikai kutatók, ami javíthatja a beszerzett információk minőségét és növelheti azok érzékenységét - közli a Nature című tudományos folyóirat csütörtöki száma.

Ez a képalkotó eljárás a mágneses mezőt és a rádiófrekvenciás hullámokat használja fel arra, hogy keresztmetszeti képet adjon a test belsejének felépítéséről, a belső szervekről. Bár különböző kémiai kontrasztanyagokkal javítható a felvétel minősége, de ezek is leginkább árnyékokként láthatók a képeken.

A színes felvételek sokkal több információt nyújthatnak, mint a fekete-fehérek - állítja Gary Zabow, az Egyesült Államok Nemzeti Hitelesítő és Technológiai Intézetének (NIST) munkatársa, a tanulmány főszerzője. A kutatók apró, 2-10 mikrométer átmérőjű mágneseket állítottak elő a számítógépes chipek gyártási módszerével megegyező módon, amelyeket a hagyományos kontrasztfolyadékok helyett használnak. A mikroméretű mágnes két fémrésze között nem-mágneses vízréteg áramlik. A mágnesek alakját megváltoztatva módosul a mágneses mező is, amelyet az MRI készülék kelt benne. A mágneses mező változásával pedig módosul az a rádiófrekvenciás hullámhossz, amely visszajut a számítógépbe, és az megalkotja belőle a képet.

"Bármilyen színt létre tudunk hozni azáltal, hogy megváltoztatjuk a gyártott részecskék pontos geometriáját" - mondta Zabow. A kutatók úgy vélik, a különféle "formatervezett" mágnesek különböző sejtekhez kapcsolódnak, ezáltal más színe lehet egy rákos és más egy normál sejtnek. A mágneseket az emberi szervezet számára toxikus nikkeltből készítik, de Zabow szerint vasból, vagy más, nem mérgező mágneses anyagból is elkészíthetik. A kutató hangsúlyozta, hogy munkájuk még távol van a humán próbáktól: "amit teszünk nem más, mint egy új ötlet bemutatása".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!