Napi Online

Óriássá akar nőni a France Télécom

A France Télécom SA 282 milliárd koronás (47 milliárd dollár) felvásárlási ajánlatot tett a svéd-finn TeliaSonera AB-ra.

Ha az akvizíció megvalósulna, azzal Európa legnagyobb távközlési vállalata jönne létre, amely megelőzné a Deutsche Telekomot és a Telefónicát. Az 52 százalékban készpénzes, 48 százalékban részvénycserés ajánlat részvényenként 56,23 koronára értékeli az észak-európai vállalatot, ami 26 százalékkal magasabb az április 15-ei árnál. Ezen a napon került nyilvánosságra, hogy a francia társaság érdeklődik a TeliaSonera vagy a Telenor (a Pannon tulajdonosa) felvásárlása iránt. A Bloomberg banki forrásokból úgy tudja, hogy a France Télécom 10 milliárd eurós hitelfelvétel lehetőségéről tárgyal, amit az akvizíció finanszírozására fordítana.

A TeliaSonera 37,3 százalékos tulajdonosa a svéd állam, és a svéd kormány korábban jelezte, hogy eladná részesedését. A cég 13,7 százaléka a finn állam kezében van, Helsinki azonban nem kommentálta a felvásárlás hírét. A társaság igazgatósága viszont elutasította az ajánlatot, mert irreálisan alacsonynak tartja az árat.

A két vállalat egyesítése nyomán egy 237 millió ügyféllel rendelkező távközlési szolgáltató alakulna ki. Ebből 168 millió mobiltelefon-, 69 millió vezetékestelefon-előfizető lenne. A Franciaországban és Nagy-Britanniában erős France Télécom megjelenne Észak-Európában, a Baltikumban és Kazahsztánban is, és növekedne az egy részvényre eső nyeresége. Szakértők szerint szinergiák legfeljebb a spanyol piacon vannak a felek között, ezért ezek kihasználásától nem várható jelentős költségcsökkenés.

Megveszi az Alltelt a Verizon

Az amerikai Verizon Wireless tegnap bejelentette, hogy 28,1 milliárd dollárért megveszi az Alltel Corp.-ot, amivel piaci értékét tekintve a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató lesz, megelőzve az AT&T Inc.-et. A Verizon 55 százalékos tulajdonosa a Verizon Communications Inc., 45 százaléka a Vodafone Group Plc.-é, amelyek a vételtől évi 1 milliárd, összesen 9 milliárd dolláros megtakarítást várnak. Az Alltelnek az árból csak 5,9 milliárd jut, mivel a vevő fizeti ki helyette 22,2 milliárdos tartozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #1
    A végén meg egy kézben lesz az egész