Napi Online

Indul az online-licit a bezárt kórházak eszközeire

Bár eredetileg 2007 őszére tervezték a tavaly áprilisi kórházátalakítások után megszüntetésre ítélt intézmények eszközeinek nyilvános értékesítését, az elektronikus börzén csak a hónap végétől lehet licitálni.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója az árverést bejelentő sajtótájékoztatón közölte: a Svábhegyi Pulmonológiai és Gyermekallergiológiai Intézet eszközeinek értékesítéséből 100-200 millió forintot remélnek. Kárpáti Zsuzsanna szerint az igazán komoly bevételt az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) műszerparkjának áruba bocsátása jelenti majd.

Az EKI-nél nem az eszközök, hanem a 12 ezer folyóméter irathalmaz biztonságos tárolása és későbbi feldolgozása a legnagyobb gond. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen a betegdokumentáció nem kerülhet illetéktelen kezekbe. Szakmai körökben azt mondják: erős kincstári optimizmus azt feltételezni, hogy a börzéből befolyt összeg elegendő lesz a kórházak több milliárd forintot kitevő tartozásainak fedezetére. Kórházi forrásaink szerint a felszámolt intézményekből a bezárás hírét követően szinte minden mozdítható és értékes eszközt elvittek.

Jóllehet az EKI és a szaktárca is igyekezett közbeavatkozni, ám a kórházakban jellemzően csak akkor erősítették meg a biztonsági szolgálatot, miután a dolgozók "kimazsolázták" az eszköz- és műszerparkot. Számos esetben gondot okozott a nagy értékű berendezések tulajdonjogának tisztázása is. Gyakran ugyanis az elbocsátás előtt álló orvos egy-egy olyan alapítvány tagja volt, amelynek jóvoltából beszerezték az adott műszert, így a doktor magáénak érezte azt és elvitte az új munkahelyére.

A pár száz forintos ollóktól a matracokon át a több millió forintot érő újraélesztő berendezésig szinte mindenre lehet majd licitálni az EKI honlapján. Sok kórházban már nagyon várják az árverést, hiszen az aukción próbálnak beszerezni minden olyan eszközt és berendezést, amelyek hiányában az intézmény működési engedélye is veszélybe kerülhet. A megmaradó eszközöket segélyszervezetek révén külföldre juttatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!