SG.hu

Várni kell a mobiltöltők egységesítésére

Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő az év elején kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót használhassunk.

Stravosz Dimasz EU környezetvédelmi biztos Hegyi Gyula interpellációjára írt válaszában elismerte, hogy "a mobiltelefonok (és egyéb mobilkészülékek) töltőinek harmonizálása valóban az elektronikus hulladék mennyiségének csökkenéséhez vezethetne, és a felhasználóknak nem kellene különféle töltőket magukkal vinniük az általuk használt készülékekhez". Viszont, mint azt a biztos kiemelte, az egységesítés előírására még várni kell, ugyanis a készülékek különböző feszültségtartományban működnek. Egy olyan töltő, ami a különböző akkumulátorokhoz egyformán alkalmas, vagy nagyon lassan, tizenkét óráig töltene, vagy pedig tűz és robbanásveszélyes lehet. Hegyi Gyula szerint ezért a töltők harmonizációjának előfeltétele hosszabb távon a készülékek, az akkumulátorok harmonizációja.

A magyar képviselő kérdésére a környezetvédelmi biztos ugyanakkor kijelentette, hogy bizonyos mértékű harmonizációra lehetőség nyílik, és az iparág jelenleg dolgozik a kisméretű mobilkészülékekhez való olyan töltők önkéntes szabványán, amelyek mini-USB-csatlakozón alapulnának. Hegyi Gyula elvárja, hogy az uniós Bizottság továbbra is figyelemmel kísérje az ügyet és végre lépjen az elektromos hulladékok keletkezésének csökkentése és a fogyasztók kényelme érdekében - közölte az EP-képviselő sajtótitkára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stinkydiver73 #2
    Lehet, hogy voltak nála lobbizni a gyártók és megvezették kicsit. Nem biznisz nekik az egységes töltő.
  • stinkydiver73 #1
    "Egy olyan töltő, ami a különböző akkumulátorokhoz egyformán alkalmas, vagy nagyon lassan, tizenkét óráig töltene, vagy pedig tűz és robbanásveszélyes lehet."
    Hát ez hülye kifogás, a töltő áramkör tulajdonképpen a telefonban van, lényeg hogy kapjon mondjuk 5V-ot, a többit intézi a telefon. Erre tökéletesen alkalmas az USB minden telefonhoz. Ezenkívül micro-USB lenne a szabvány, nem a mini. Lényeg, hogy a "biztos" biztos nem ért hozzá. (egyébként nem is kell neki)