MTI

Magyarország az internet-bűnözés első harmadában

Magyarország az internet-bűnözést illetően nyitott és fertőzött ország, s világszinten az első harmadba tartozik: a listán például 27. helyen áll a rosszindulatú robot-támadásokat illetően, azaz itt nagyon sok olyan számítógép található, amelyik automatikus támadással gyűjti a személyes adatokat.

Bartha Hedvig, a Symantec Magyarország marketing és pr vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a Symantec 40 ezer, 180 országban regisztrált felhasználó észlelései, adatai alapján félévente megjelenő, 13. biztonsági riportja szerint az internetes támadások újabban a megbízható webhelyekre irányulnak: így a netező felhasználók már az átlagos webhelyek meglátogatásával is megfertőződhetnek. A bűnözök nagyon gyakran például közösségi oldalakat támadnak, s ezen keresztül próbálnak személyes adatokat megszerezni.

A cég elemzése szerint a múltban a felhasználóknak szándékosan be kellett lépniük egy rosszindulatú webhelyre, vagy rá kellett kattintaniuk az ilyen levélcsatolmányra, hogy egy támadás áldozatául essenek. A hackerek ma már rendes weblapokat kompromittálnak, hogy az otthoni vagy a vállalati számítógépek elleni támadások terjesztőjeként használhassák azokat. A Symantec azt vette észre, hogy a támadók előszeretettel vesznek célba olyan webhelyeket, amelyekben a felhasználók általában megbíznak, így például a közösségi hálózatok webhelyeit szemelik ki.

A felmérés szerint az adathalászat továbbra is gondot jelent: 2007 utolsó hat hónapjában a Symantec 87.963 adathalászó helyet észlelt, azaz olyan számítógépet, amelyen egy vagy több adathalászó webhely található. Ez 2007 első feléhez képest 167 százalékos növekedés. A vizsgálat idején az adathalászattal célba vett márkák nyolcvan százaléka a pénzügyi szektorhoz tartozott. A jelentés azt is kimutatta, hogy a támadók anyagi haszonszerzésre használható, bizalmas felhasználói adatok után kutatnak, és kevésbé érdekli őket az információt hordozó számítógép vagy eszköz: 2007 utolsó hat hónapjában a Symantec-nek jelentett leggyakoribb kártevők 68 százaléka titkos információt próbált szerezni.

A Symantec elemzésből kiderül az is, hogy a támadók az úgynevezett bűngazdaságban adják-veszik az ellopott információkat. Hasonlóan a legális piacokhoz, a kereslet-kínálat itt is közvetlenül kihat az árakra, s vannak "egyet fizet kettő kap" akciók is: a bankkártya információk ára például attól is függ, hogy hol működik a kibocsátó bank. Az EU-ból származó hitelkártyák például drágábbak, mint az egyesült államokbeliek. Ez valószínűleg azért van így, mert az EU-ban kevesebb kártya van forgalomban, és így azok értékesebbek a bűnözőknek. A bűngazdaságban a bankszámlaadatokat hirdetik a leggyakrabban, ezek az itteni javaknak 22 százalékát teszik ki, és akár 10 dollárért is kaphatók.

Az elemzés szerint ma már a támadások 90 százaléka a végfelhasználók ellen irányul, s nem például pénzügyi oldalak ellen. A személyes adatok megszerzése hosszabb távú haszonszerzésre irányul, s teljes személyazonosságot pedig már 1 dollárért is lehet vásárolni a bűngazdaságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BandiG #3
    Az a legjobb ha egybol veszel magadnak egy masik szemelyazonossagot, igy ha ellopjak akkor nem a tiedet lopjak el :)
  • nickwearby #2
    Ez nem arra vonatkozik,
    hanem pl. olyan esetekre utal, amikor vkinek a bankkártyáját/annak adatait megszerzik, azt hamisítják és az így készült 'klón' kártyával az illető nevében végeznek tranzakciót.
    Többek között ilyesmi.
  • Csaba42 #1
    "teljes személyazonosságot pedig már 1 dollárért is lehet vásárolni a bűngazdaságban. "
    Remélem, belőlem csak egy létezik még. :) Persze, a személyes adataimat egy TrueCrypttal létrehozott partíción tárolom, aminek a keyfile-a egy PD-n és egy DVD-n van.