Berta Sándor

Módosítanák az osztrák adatvédelmi törvényt

A hivatalos előterjesztés szerint minden engedélyezett magán videokamera által rögzített felvételt egyetlen nagy központi adatbázisban tárolnának el, melynek tartalmába a rendőrség is betekinthetne.

Nyugati szomszédunknál 2000 óta hatályos az adatvédelmi törvény, amit azóta gyakorlatilag egyáltalán nem módosítottak. Most azonban a szakemberek szeretnék megváltoztatni a jogszabályt. Az elképzelések között szerepel, hogy a nagy központi adatbázishoz bizonyos esetekben, például a különösen súlyos bűncselekmények felderítése miatt, az osztrák rendőrség is hozzáférhetne. Ezen kívül felmerült, hogy nem lennének engedélykötelesek a valós idejű és az analóg videokamerák.

Ausztriában eddig minden egyes videokamerás megfigyelési hálózat felszerelésekor az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) döntött arról, hogy engedélyezi-e a beruházást vagy sem. Ez a gyakorlat a jövőben sem változna, azonban bővítenék a rendőrség lehetőségeit. Az új központi adatbázisban például minden felvételről pontosan meg lehet majd állapítani, hogy az hol és mikor készült, milyen hosszú és más fontos részleteket. Így egy bűncselekmény esetén a rendőrség forró nyomon indulhatna el és a rendelkezésre álló videóknak köszönhetően nagyobb esélye lenne az elkövető kézre kerítésére. Nem változna ugyanakkor az a kitétel, hogy a felvételeket 48 óra után automatikusan törölnék, kivéve, ha segíthetnek egy bűncselekmény felderítésében.

A mostani előterjesztésből kiderült az is, hogy a korábbi hírrel ellentétben megmarad az Osztrák Adatvédelmi Bizottság és továbbra is a kancellári hivatal alárendeltségében működik. Ausztriában az elmúlt hónapokban felmerült, hogy kamerákat helyeznek el egyes bécsi lakóházakban. A DSK idén februárban engedélyezte a beruházást és már meg is kezdődött a készülékek felszerelése. Ezenkívül a múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint videokamerákkal látnak el tíz bécsi iskolát. Az intézmények elsősorban a bűnözés, ezen belül is a lopások terjedésével indokolták a kérésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #1
    A nagy testvér visszatért :)