MTI

Botrány a lengyel vízumkiadás körül Lvivben

Ezrek várakoznak schengeni vízumra nap mint nap a lvivi (lembergi) lengyel főkonzulátus előtt, de rendszerint hiába, mert ügyeskedők kisajátították az internetes bejelentkezést - jelentette a Lvivszka Gazeta című helyi lap online kiadása.

Az újság szerint a főkonzulátus előtti mindennapos tumultus oka részben az, hogy Lengyelország schengeni csatlakozása után a diplomáciai kirendeltség a korábbi 1800 helyett naponta csak mintegy 800 vízumot ad ki. Másfelől a fennakadás szoknak az ügyeskedőknek a számlájára írható, akik "rátelepedtek" a kötelező internetes bejelentkezésre. A főkonzulátus naponta 500-600 vízumigénylő regisztrációjára nyújt lehetőséget internetes honlapján, de a regisztrációs ablakokat a megjelenésüket követő öt percben kitöltik a diplomáciai kirendeltség környékén megtelepedett cégek, irodák emberei - írja Wieslaw Osuchowski főkonzulra hivatkozva a lap.

A nyugat-ukrajnai nagyvárosban a felháborodott vízumkérelmezők tüntetésre készülnek a lengyel főkonzulátus előtt. Helyi pártszervezetek és politikusok azt követelik a rendvédelmi szervektől, hogy vizsgálják ki a vízumigénylést magukhoz vonó cégek tevékenységét, vessenek véget az útiokmányokkal való üzérkedésnek.

Felháborodást keltett a régióban Osuchowskinak az a napokban tett kijelentése is, hogy Lviv lakosainak a többsége szeretne (a magyarigazolványhoz hasonló kedvezményeket biztosító) lengyeligazolványhoz jutni, mert elégedetlen az életszínvonalával. A diplomata azt is hangoztatta, hogy olyanok is igénylik majd a napokban rendszeresített lengyeligazolványt, akik üldözték a lengyeleket. A lvivi megyei tanácsban (közgyűlésben) kedden a képviselők élesen bírálták, bocsánatkérésre és állításainak visszavonására szólították fel Osuchowskit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!