MTI

Eltűnhetnek a távközlési műholdak Európa egéről

Öt-tíz éven belül eltűnhet az Európa és az Egyesült Államok felett keringő távközlési műholdak nagy része, az optikai szálak terjedésével ugyanis nem lesz rájuk szükség - mondta Wolf von Reden, a német Fraunhofer Intézet stratégiai igazgatója Berlinben.

Ha az optikai kábeleknek meglesz a megfelelő kapacitásuk arra, hogy a jelenleginél még több adatot továbbítsanak, nem lesz szükség a jelenlegi távközlési műholdak nagy részére. A mesterséges holdak egy kis része azonban továbbra is megmarad a kevésbé fejlett vidékek miatt - mondta Európa egyik vezető távközlési kutatóintézetének stratégiai igazgatója a távirati irodának. Az optikai szálakon a műholdakhoz képest sokoldalúbb műveleteket lehet végrehajtani, sokkal több szolgáltatást lehet nyújtani, hiszen már ma is nagyobb a kapacitásuk, mint a mesterséges holdaké. Ráadásul az optikai szálat könnyebb is eljuttatni a lakásokba - tette hozzá.

A műholdak kiváltása mellett szól az egyebek mellett az is, hogy azok kiöregedése után megsemmisítésük közben komoly károkat okozhatnak a földre hulló darabok - mutatott rá Wolf von Reden. Az optikai hálózatok terjedésének akadálya lehet, hogy kiépítésük sokba kerül, különösen a tenger alatti vezetékeké. A fejlesztéshez épp ezért kormányzati támogatásra is szükség van. Ha az állam részt vállal az út- vagy közműépítésben, akkor az optikai hálózatok fejlesztését is támogatnia kellene pénzügyileg - mondta a szakember. Az optikai hálózat fejlődésével öt-tíz évben megjelenhet az új generációs internet, új alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal - tette hozzá.

A Fraunhofer Intézet 2007-es jelentése már rámutatott arra, hogy amíg az adatátvitelben "tegnap" még az egy másodpercre alatt átvihető megabitek számáról volt szó, napjainkban már gigákról beszélünk, a nagyon közeli jövőben pedig tera-, sőt pentabitek vándorolnak a kábelekben. Az új generációs internet a jelenleginél is interaktívabb lesz, egyebek mellett a növekvő felhasználói tartalmak miatt. Ennek a tartalomnak az eljuttatásához azonban technikai fejlesztésekre, így például több optikai hálózatra van szükség - mutat rá az intézet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #5
    Én is inkább úgy értelmezném hogy egyre kevesebbet lőnek fel, mert ki tudják váltani őket optikai hálóval.
  • teddybear #4
    Szerintem ez a jóslat nem fog bejönni, több okból is.

    1.Azok a műholdak, amelyeket mostanában lőnek fel, még sokáig képesek működni, ami pénz. Egy működő rendszert pedig addig használnak, amíg gazdaságos.
    2.Mindig van olyan terület, ahol nem gazdaságos földi kábelt húzni, túl messzi van a kiépített hálózat, túl drága.
    3.Mobil felhasználók. Egyelőre még drága, de egyre több lakóautó, hajó, repülőgép lesz rákötve a hírközlési rendszerre(internet, műholdas tv, stb.) Ezeknél más alternatíva nem nagyon van, vagy túl drága.
  • rigidus #3
    > ... gigákról beszélünk, a nagyon közeli jövőben pedig tera-, sőt pentabitek vándorolnak a kábelekben

    peta es nem penta

    Amugy ne csak szovegeljenek rola, hogy a lakasokhoz is optikai halozat megy, hanem csinaljak is mar vegre. 5 eve ezzel a szutyok 256kb/s vonallal tepem a hajamat.
  • stinkydiver73 #2
    Mondjuk azok a műholdak, amikről itt szó van, szerintem nem fognak a földre hullani. Ahhoz túl magasan vannak.
  • bvalek2 #1
    Fejlődünk vissza...