SG.hu

Green IT - Az IT új környezetben

IT vezetők (CIO) többféle nyomás alatt állnak. Csak szét kell nézni az igazgatótanács asztalánál. A vezérigazgató (CEO) azt szeretné, hogy a magasabb részvényárfolyamok eléréséhez járuljanak hozzá, a pénzügyi vezető (CFO) jobban megtérülő IT befektetéseket követel. Az üzemeltetési vezető (COO) azt szeretné, hogy a működés alacsonyabb költségekkel járjon, de legyen hatékonyabb. És mindegyikőjük azt szeretné, hogy az IT vezető segítse a szervezetet minél nagyobb teljesítményre sarkalni.

Most újabb elvárások adódtak ehhez a különleges keverékhez. A cég környezeti hatásainak vizsgálata közepette az IT a klíma változás elleni harc frontvonalában került. Mint egy jelentős - vagy a legjelentősebb - energia felhasználó a szervezeten belül, az IT-nak demonstrálnia kell elkötelezettségét a széndioxid kibocsátás csökkentése mellett. A választ mindenki árgus szemekkel figyeli, a CEO-tól kezdve a befektetőkig, az alkalmazottaktól a zöldekig. Egyszerűen az IT-nak környezetbaráttá kell válnia, és ezt bizonyítani kell. Ha még nem érkezett ilyen irányú kérés, akkor hamarosan fog. És amikor felteszik, az IT vezetőknek készen kell állniuk a válasszal.

Ahhoz, hogy megkapjuk a válaszokat, érdemes megvizsgálni a "zöld" IT-ról napjainkban is folyó vitákat. Látható, hogy eddig főleg a nagyobb szállítók határozták meg ennek irányát, egymáshoz nagyon hasonló módon: kizárólag az eszközök energiatakarékosságát központba helyezve. Ez természetesen oda vezetett, hogy maga a "zöld" IT kezdeményezés főleg az adatközpontokra fókuszál és nem terjedt ki más területekre. Ebben nincs semmi rossz, de a kép így nem teljes, az IT vezető számára ennek a sokkal átfogóbbnak kell lennie, hiszen az adatközpontokon és szervereken túl számos olyan terület van, ahol, vagy amivel együtt működve az IT jelentősen csökkentheti az energia felhasználását, és ezzel a vállalat széndioxid kibocsátási hatását. A munkahelyi környezet, de akár a beszerzési metodológia és az ellátási lánc is ilyen területnek tekinthető.

Az IT vezető ezeken a területeken többféle módon - új környezet kímélőbb technológiák bevezetésével, vagy akár csak a rendelkezésre álló eszközök hatékonyabb kihasználásával - hozzájárulhat az energiahatékonyság növeléséhez. Ezzel egyben a szervezeten belül az IT szerepét is javítani tudja, újrapozícionálva önmagát, mint az üzlet zöld kezdeményezésének vállalati vezetőjét és a negatív környezeti hatások csökkentésének vállalati indikátorát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!