Napi Online

Adatbank az EU külső határainak jobb ellenőrzésére

Fokozni kívánja az Európai Bizottság az EU külső határainak ellenőrzését, elsősorban az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében.

Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyekért felelős tagja jövő szerdán teszi közzé javaslatcsomagját, amely többek közt a be- és kilépő személyforgalom elektronikus regisztrációját is tartalmazza. Az adatbank segítségével bármely pillanatban ellenőrizhető, hogy az adott személy az EU területén vagy azon kívül tartózkodik-e. Frattini kihasználná a korszerű technológia nyújtotta előnyöket is: a kiépítésre javasolt Eurosur határfelügyeleti rendszer a határátkelőhelyek közötti szakaszokat ellenőrizné. A cél, hogy 2012 és 2015 között megvalósuljanak azok az intézkedések, amelyek révén kiszűrhetők azok is, akik ugyan legálisan léptek be az EU területére, de tartózkodási engedélyük lejárta után nem hagyták el a tagországokat.

A rendszer a Schengen-övezeten belüli nem uniós polgárok érkezésének és távozásának a pontos időpontját is rögzíti, illetve tárolja. Ennek segítségével azok szűrhetőek, akik vízummentességet élveznek és ennek előnyét kihasználva illegálisan maradnak az EU-ban. Ma nincs információ róluk, lebukásuk esetleges. Kontrollálatlan jelenlétük elsősorban az illegális munkavállalást segíti.

Az EB előtt álló dilemma, miként vezessék be az új rendszert, hogy az ne nehezítse meg az EU-ba hátsó szándék nélkül érkezők beutazását. Így a határellenőrzésnek gyorsnak kell lennie, amiben számíthatnak a másodperc alatt leolvasható biometrikus útlevelekre. Az asztalon lévő egyik javaslat szerint a nem uniós polgároknak a beutazáshoz elindulás előtt elektronikus utazási engedélyt kellene szerezniük, de erről még az EB sem döntött. Ilyen rendszer már működik Ausztráliában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!