Napi Online

Késik az elektronikus TAJ-kártya

Noha az Európai Unió tagállamaiban 2008-tól csak elektronikus úton igazolható a társadalombiztosítási jogviszony, itthon még várni kell a mindentudó plasztiklapocskákra.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztályának tájékoztatása szerint nincs előrelépés e téren. Lapunk úgy tudja, az informatikai főigazgató-helyettes, Király Gyula tavalyi távozása óta egy helyben topog a chipkártya kifejlesztése. Alig másfél éve az OEP a Nyugat-Dunántúlon tesztelte az elektronikus taj-kártyákat. Király Gyula akkor úgy nyilatkozott: a tesztidőszak arra szolgál, hogy az egészségügyi szolgáltatók minden szempontból felkészüljenek a biztosítást igazoló kártyák olvasására és a tapasztalatok függvényében tökéletesítsék a gyártást. A műanyag lapok bevezetésének teljes költségét az informatikai felelős 25 milliárd forint körüli összegre becsülte 2006-ban.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében, az elektronikus közigazgatás operatív program részeként készült el az OEP megvalósítási akcióterve. A kártyák gyártására és a központi kiszolgáló rendszer kialakítására várhatóan tendert írnak ki, de ha az utóbbit az Elektronikus Kormányzati Központon keresztül fejlesztik, akkor arra nem kell pályázatot hirdetni. Az egészségügyi szolgáltatók infrastruktúrájának kialakítására pedig valószínűleg regionális bontásban írnak majd ki pályázatokat.

A tervek szerint a chipkártya egyesíti majd a taj-kártya és az európai egészségbiztosítási kártya funkcióin túl a nyugdíjas-igazolványét, a közgyógyigazolványét is, valamint egyben belépőt jelent a kormányzati portál ügyfélkapujához is. (Ott például a taj-szám megadásával bárki ellenőrizheti ellátási jogosultságát és saját betegútját.) A hálózat kiépülésével az orvos megismerheti - a beteg hozzájárulásával - a páciens korábbi diagnózisait és kezeléseit, vénybeváltásait, függőben lévő vényeit, beutalóit, utazási költségeit, kórházi és szakrendeléseken kapott ellátásait. A kártya és a program segítségével az orvos - a papírt kiváltva - elektronikusan intézheti a vényeket és a beutalókat, az utazási utalványokkal és a vizitdíjakkal kapcsolatos adminisztrációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #1
    "...A hálózat kiépülésével az orvos megismerheti - a beteg hozzájárulásával - a páciens korábbi diagnózisait és kezeléseit, vénybeváltásait, függőben lévő vényeit, beutalóit, utazási költségeit, kórházi és szakrendeléseken kapott ellátásait..."

    Tartok tőle, hogy ez az egész pont arra jó, hogy a beleegyezésünk nélkül is belenézhessenek a személyes adatainkba.