SG.hu

Szoftver a telefonálók életkorának megállapítására

Nyelvi párbeszédes rendszerek a jövőben egyéni igényekre szabott szolgáltatásokat nyújthatnak olyanoknak, akik (pl. szolgáltatói vagy kereskedelmi) call centerekbe telefonálnak.

Egy Siemens fejlesztette szoftver segítségével a nyelvi számítógép meg tudja állapítani a betelefonálók nemét és korcsoportját. Ennek alapján a rendszer hatékonyabban tud megfelelni az ügyfelek elvárásainak. A prototípust, melyet a Siemens központi kutatási részlegének nyelvfelismerési szakemberei fejlesztették ki Münchenben, több vállalatnál egyidejűleg tesztelik.

Ennek az új technikának az alapjait sok ezer hangfelvétel képezi, melyeket nagy számú, minden korcsoportot reprezentáló férfiakkal és nőkkel készítettek. Ha ez az adatbázis lehetőleg minden beszédhang-tulajdonságot lefed, akkor statisztikai modelleket lehet felállítani a korcsoportokra ill. azon belül férfiakra és nőkre. E modellek alapján a CT kutatói olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyekkel beszédhangokat lehet elemezni és kiértékelni, és a beszélőt - már mindössze néhány kiejtett szó alapján - nem és kor szerint csoportba sorolni.

A call center válaszait nemcsak a nyelvezet - beszédstílus és szókincs - tekintetében lehet így a betelefonáló egyéni adottságaira optimalizálni, hanem a tartalmat illetően is. Ugyanis a rendszer az egyes felhasználói csoportok specifikus igényeihez szabhatja, hogy milyen termékre vagy szolgáltatásra irányítja a telefonáló figyelmét. Ugyanakkor a call center menedzsmentje a betelefonálók összetételére nézve is fontos információhoz jut.

Ez az alkalmazás azonban csak egy a CT nyelvkutatók eredményeire építő lehetőségek közül. Az új Renault Laguna gépkocsi rádiónavigációs rendszerébe is be van építve egy nyelvfelismerő modul. A kutatók azon is dolgoznak, hogy természetes nyelvet használva lehessen felhívni webhelyeket, illetve navigálni azokon belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!