SG.hu

Elektronikus törvény-kezdeményezést akar az MDF

Az MDF tárgyalást kezdeményez az állampolgárok elektronikus törvény-kezdeményezési jogáról.

A Magyar Demokrata Fórum nyílt levelet küldött Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, amelyben tárgyalást kezdeményez az állampolgárok jogszabály-kezdeményezési jogának megteremtése érdekében. Jelenleg törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, az országgyűlési bizottságok, illetve az országgyűlési képviselők kezdeményezhetnek. Az MDF ezt a lehetőséget a jövőben minden választójoggal rendelkező állampolgár számára biztosítaná egy e-demokrácia portál működtetésével, amely Észtországban például már négy éve sikerrel működik.

Az MDF lehetővé tenné az állampolgárok számára, hogy online módon törvényjavaslatokat nyújtsanak be a Parlament részére, amennyiben előzetesen regisztrálnak egy külön erre a célra létrehozott honlapon, ahol a már létező jogszabályokról is tájékozódhatnak. A jogszabály-kezdeményezés további feltétele lenne, hogy az indítványozó vállalja a saját nevét és megadja az adatait. Az MDF szerint az e-demokrácia portál segítségével a választópolgárok és a politikusok között egy olyan párbeszéd vehetné kezdetét, amelynek köszönhetően nyitottabbá válna a törvényhozás intézménye.

Az MDF kezdeményezése nem példa nélküli Európában, hiszen Észtországban 2003 óta működik e-demokrácia portál TOM ("Täna Otsustan Mina!", magyar fordításban: "Ma én hozok döntéseket!") elnevezéssel, ahol a részvételhez csupán egy előzetes regisztrációra van szükség. Az elektronikus demokrácia sikerét bizonyítja, hogy 2003-ban 372 lakossági tervezet futott be, és öt törvényt már ezek alapján fogalmaztak és fogadtak el az észt törvényhozók. Mára az internet felhasználók 15 százaléka rendszeresen látogatja a szóban forgó e-demokrácia portált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #4
    Silly Katalin? hmm..
  • kisb92 #3
    Nyilván, lévén a sok marha minden közgazdaság tapasztalat és tudás nélkül majd megpróbálja megmenteni a nagy magyarországot...
    Ha nincs értelmes, kiművelt embertömeg (ami a demokráciához ellengedhetetlen), és magyarországon, nincs addig ez nem fog menni.
  • Theodora #2
    Az egészen jó arány!
    A mostani népszavazás dömpigből, hány megy át?
    Most lehet a jogszabályokat véleményezni, de abból sem vesznek semmit figyelembe!
  • szombi #1
    372 kezdeményezésből csak 5-öt...
    ez siker?

    egy mai, Qrcsány-féle áldemokráciában benyújthatnánk 2 milliót is, mire 1-et elfogadnak...