SG.hu

Csak kiegészítő a vezetéknélküli átvitel

A vezetéknélküli technológiákat egyre több hazai vállalat alkalmazza, azonban a döntéshozók az új eszközök szerepét elsősorban a hagyományos megoldások kiegészítésében, semmint helyettesítésében látják.

Kutatásai során a BellResearch hagyományosan külön figyelmet szentel a helyi hálózatok hazai alkalmazási sajátosságainak részletes bemutatására. Evidencia, hogy hatékony, számítógépekkel támogatott csoportmunka nehezen képzelhető el a vállalat gépparkjának hálózatba kapcsolása nélkül. A kutatási eredmények azonban ara utalnak, hogy a számítógépes hálózatok alkalmazása a mai hazai gyakorlatban még korántsem magától értetődő.

Az e szempontból vizsgálni érdemes vállalatok - a legalább egy alkalmazottal és egy pc-vel rendelkezők - mintegy kétötöde [39 százaléka] rendelkezik helyi hálózattal. A penetráció jól látható módon a vállalatméret növekedésével emelkedik. Figyelemre méltó, hogy a 10-49 fős kisvállalatok körében épp csak eléri a kétharmados értéket, a teljes, illetve ahhoz közelítő elterjedtség csak a közép- [50-249 fős] és nagyvállalati [250-nél több főt foglalkoztató] szférát jellemzi.


A jelentésből kiolvasható, hogy a használatban lévő pc-k száma nagymértékben ösztönzi a helyi hálózatok kiépítését. Olybá tűnik, hogy a hazai vállalkozások akkor szánják rá magukat saját számítógépes hálózat kialakítására, ha már a gépeik közti kommunikáció komplexitása a racionalitás kereteit feszegeti. Az 1-9 fős mikrovállalatok esetében ezt a legalább 3-4, de még inkább az 5-9 PC-s géppark jelenti, míg a 10 főnél többet foglalkoztató gazdasági szervezeteknél jellemzően 10 PC-nél húzódik a "lélektani határ".

Vagyis a magyar vállalatvezetők gyakran nem használják ki a meglévő eszközeik hálózatba szervezéséből fakadó előnyöket, pedig ez akár a 2-3 számítógéppel felszerelt irodák esetén is számottevő mértékű lehet. Elég, ha az ily módon valamennyi munkaállomásról elérhető nyomtatási lehetőségre, az állományok, illetve az internetkapcsolat megosztására gondolunk.

Az utóbbi néhány évben mind több szó esik a hagyományos réz alapú kábeleket mellőző, vezetéknélküli hálózatokról. A BellResearch kutatói a Jelentésben - sok egyéb kérdés részletes elemzése mellett - felmérték, milyen szerepet szánnak a 802.11x szabványon alapuló technológiáknak a hazai vállalati döntéshozók, és egyáltalán menynyire ismerik az ezek kínálta lehetőségeket.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a "vezetékmentes" megoldások egyre ismertebbek a cégek informatikai kérdésekben kompetens vezetőinek körében. Tájékozottabbá elsősorban a kis- és középvállalati döntéshozók váltak, a nagyvállalatok felelős vezetői már jellemzően korábban is tisztában voltak a wlantechnológiák mibenlétével.

A Jelentés tanulsága szerint a vezetéknélküli technológiák a vizsgált szegmensekben komplementer jelleggel használatosak. A wlanok elterjedtsége évről évre növekszik ugyan [ma a 10 főnél többet foglalkoztató szegmensben egytizedes a penetráció értéke], ám nagyban árnyalja a képet a gépek számának öszszevetése: egy darab wlanon kapcsolódó pcre körülbelül 30 hagyományos, vezetékes lanra kötött számítógép jut. A kutatók ma úgy látják, hogy bár a hazai döntéshozók jellemzően ismerik a vezetéknélküli hozzáférési lehetőségeket, ezeknek inkább látványos mellékszerepet szánnak a céges hálózatokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #1
    "ezt a legalább 34, de még inkább az 5-9 pcs géppark"

    gondolom 3-4, illetve 5-9 PC-s