Berta Sándor

Viharok a Thunderbird fejlesztése körül

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője és David Ascher is igyekeztek megnyugtatni a Thunderbird jövője miatt aggódó felhasználókat, melyet a vezető fejlesztők távozása okozott.

Mitchell Baker blogjának két részes bejegyzésében arról biztosította a Thunderbird táborába tartozó embereket, hogy a projektet a két vezető fejlesztő, Scott MacGregor és David Bienvenu távozása után is támogatni fogják. A szakember megismételte a korábban már bejelentett részleteket, miszerint az új Mail Organization (MailCo) szervezet vezetője David Ascher lesz, ugyanakkor elmondta, hogy MacGregor és Bienvenu szerettek volna egy külön céget alapítani a Thunderbird továbbfejlesztésére. A két fejlesztő és a Mozilla azonban végül a szervezeti felépítés részletkérdéseiben nem tudtak megállapodni egymással.

Mind MacGregor, mind Bienvenu azonban közölték, hogy külsősként szívesen támogatják a levelezőprogram fejlesztését. "Ez az egyik alapelvünk. Senkinek sem kell a Mozilla alkalmazottjának lennie ahhoz, hogy részt vehessen a projektjeinkben" - írta blogjában Mitchell Baker. Trinstan Nitot, a Mozilla Alapítvány európai vezetője szintén megerősítette azt a korábbi kijeelentését, miszerint várhatóan 3 millió dollárral támogatják majd az új szervezetet.

David Ascher, a MailCo vezetője leszögezte, hogy ennek az összegnek a nagyobbik részéből új munkatársakat fognak toborozni, így a saját koncepciójukat valósíthatják majd meg és nem fognak annyira függeni a Mozilla Alapítványtól, illetve a Firefoxtól.

Mint ismeretes, a Mozilla és a Thunderbird útjainak lehetséges különválását Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője már július végén jelezte. Backer a blogjának egyik bejegyzésében írt arról, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni. Az alapítvány nemrég be is jelentette, hogy a Thunderbird fejlesztését a jövőben a Mozilla egy teljesen új leányvállalata fogja végezni. Eldőlt az is, hogy a cég vezetője a nyílt forráskódú szoftverek szakértője, David Ascher lesz. Ezek után közölte Scott MacGregor a blogjában, hogy október közepén elhagyja a Mozillát. A Thunderbird egyik fő fejlesztőjének és alapítójának utolsó munkanapja október 12-én lesz. Később hasonló bejelentést tett David Bienvenu, a fejlesztőcsapat másik vezéralakja is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #2
    És a hotmailes meg a yahoos leveleket kukáznád, miközben van jópár magyar, akinek ilyen címe van. :-O
  • HUmanEmber41st #1
    A spam-ről jut eszembe
    Lehetne egy olyan opciót tenni a kliensbe, h azt adnád meg, h kitől vársz levelet.
    A más címről érkező leveleket visszadobná a "mailer démon" :D
    Sztem ez lenne a legegyszerűbb spam szűrés.
    Vagy pl figyelhetné, h melyik országból jön a levél, és a külföldieket letiltaná, és viszadobná,"címzett nem létezik" és kész.