MTI

Forgalomnövekedést hozott a roaming díj csökkentés

Az Európai Unióban a mobiltelefonálást érintő barangolási díjtarifák csökkentése a nyár óta a telefonálás költségeinek 60 százalékos mérséklődésével járt - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az EU a percenkénti 0,49 eurócentes tarifakorlátot állapította meg a 27 tagú közösségben az országhatárokon túli hívásokra vonatkozóan, a hívásfogadásra pedig 0,24 centes limitet szabott meg. A telefontársaságok aggódtak amiatt, hogy a döntés révén csökkeni fog eredményességük, és emiatt emelkedhetnek egyéb szolgáltatásaik díjai. Viviane Reding, a távközlési ügyekben illetékes uniós biztos viszont azzal érvelt, hogy még a határokon átívelő sms-ek díjaira is megállapíthatnak tarifakorlátot, ha a mobilszolgáltatók nem mennek bele a díjcsökkentésbe.

Az Európai Bizottság szerint különben a mobilszolgáltatók többsége betartotta az új uniós szabályokat, és a bizottság csak néhány, átláthatóságot nem biztosító cég esetében fog ellenőrzést lefolytatni. Az új tarifák uniós standarddé váltak "egy-két kivételtől" eltekintve - hangsúlyozta Reding, hozzátéve, hogy szerinte ez utóbbi cégekkel szemben a nemzeti távközlési hatóságok fognak fellépni. Az egyik ilyen társaság a hírek szerint a belga Mobistar, amely nem tájékoztatta előfizetőit az augusztus végi átállásról.

A bizottság adatai szerint Európában a legalacsonyabbak a tarifák 20 eurocentes hívási és fogadási díjjal Hollandiában, Nagy-Britanniában pedig a hívások 31,57 centbe, a hívásfogadás 12,65 eurócentbe kerül. Reding eredetileg azt szerette volna, ha az új tarifák a 490 millió lakosú unióban még a nyári szabadságolások előtt életbe lépnek, a legtöbb szolgáltató azonban azokat csak augusztus végével vezette be. A bizottság közleménye szerint augusztus végével az unió 200 millió fogyasztója élvezhette a tarifakorlátok kedvező hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!