SG.hu

Elektronikus adatcsere 46 német kórházban

Lényegét tekintve a WebEPA egy egész Németországot lefedő, az ellátó helyek között egészségügyi/orvosi adatok cseréjét végző elektronikus platform.

A Siemens ellátóhelyeket átfogó elektronikus "páciens-aktát" fejleszt a RHÖN-KLINIKUM AG számára. A Bajorországban, Würzburg közelében települt egészségügyi szolgáltató nagyvállalat 35 németországi telephelyen összesen 46 kórházat és klinikát üzemeltet, 31 000 munkatársat foglalkoztat, 15 000 ággyal és 2 milliárd eurós évi árbevétellel rendelkezik. A vállalat valamennyi egységét egy WebEPA (Web elektronische Patientenakte) nevű, web-alapú, elektronikus nyilvántartó rendszerben kívánja összekapcsolni.

A cél az, hogy az évi kb. 1 millió páciensnek nyújtott ellátás színvonalát ezzel is emeljék. A szerződés értelmében a Siemens Orvostechnika (Medical Solutions, Med) ágazata fogja a szoftvert szállítani a WebEPA rendszerhez, amely az európai egészségügyi piacon az egyik legnagyobb "e-egészségügyi" projekt. A szerződő partnerek ezzel úttörő szerepet vállalnak a páciens-központú, minden szektorra kiterjedő egészségügyi ellátás megvalósításában.

Segítségével kommunikáció valósul meg a különféle klinikai rendszerek - mint dokumentáció, kórházi információ, felvétel- (kép-) archívum és az orvospraxis-menedzsment - között, a 46 kórházi/klinikai egységre és kapcsolt ellátó helyekre kiterjedően. A páciens beleegyezése esetén a felvételére, elbocsátására és vizsgálati eredményeire vonatkozó információk továbbíthatók lesznek mindazon egységek ill. személyzet számára, amelyek/akik részt vesznek ellátásában, kezelésében.

A megoldás egész vállalatra kiterjedő terítése (rollout) két lipcsei kórházban sikeresen lezárt pilot-fázis után most válik esedékessé. Végül a rendszert kiterjesztik majd az AG-val kapcsolatban lévő ambuláns ellátó helyekre is, mint pl. körzeti orvosokra. A WebEPA szoftver komponensei - melyeket a Soarian IC kórház-informatikai csomag alapján fejlesztettek ki - a következők: vizsgálati jelentések, leletek (képek) és orvosi adatok, orvosi konzílium modulja, valamint a páciensek ellátóhelyeken átívelő egyértelmű azonosítását szolgáló master patient index (MPI).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!