Berta Sándor

Orvosi segítség lehet az MP3-lejátszó

Az MP3-lejátszók a jövőben akár a szabvány orvosi felszerelések közé tartozhatnak majd.

Neil Skjodt, az Albertai Egyetem munkatársa szerint ugyanis az orvosok ezeknek a készülékeknek a használatakor sokkal jobb eredményeket érhetnének el a tüdőhangok és a légzés meghallgatásakor, mint amikor sztetoszkópot alkalmaznak. "Ezekkel az eszközökkel kiválóan meg lehet hallgatni a szívritmust és a tüdőzörejeket. Az orvosok néha nagyon nehezen hallják meg a sztetoszkóp által továbbított hangokat és zajokat. Ráadásul egy MP3-lejátszó jóval egyszerűbbé és könnyebbé is teszi a vizsgálatokat, jobb a hangminőség, tisztábbak a hangok" - jelentette ki Neil Skjodt az European Resiratory Society (ERS) szervezet stockholmi konferenciáján.

Skjodt elmondta, hogy a módszer elsősorban a mély be- és kilégzések esetén alkalmazható sikeresen. Az MP3-lejátszók előnye, hogy képesek rögzíteni a hallottakat, így az orvosok bármikor visszakereshetik az egyes vizsgálatoknál felvett anyagokat, valamint hogy a felvételek bármikor átjátszhatók akár számítógépre is és más orvosok is meghallgathatják őket. Az eredmények így összevethetők a különböző betegségek és szindrómák tipikus tüneteivel, ami jelentősen felgyorsítja és megkönnyíti az egyes betegségek felismerését.

Végül az MP3-lejátszók a vizsgálatok szüneteiben eredeti funkciójuknak megfelelően zenehallgatásra is használhatók, így az orvosok kipihenhetik magukat és relaxálhatnak...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ToMCheCk #3
    pontosan!
  • Csaba42 #2
    Sztem meg az a cikk és a folyamat lényege. De viccet félretéve, ha jobban beválnak, akkor alkalmazzák, nekem édesmindegy, mivel vizsgálnak meg, csak alapos legyen, és hihetetlen pontossággal jöjjenek rá, mi a bajom.
  • jasszka #1
    az utolsó mondat a legmeggyőzőbb...