Gyurkity Péter

A Mozilla fejleszti tovább az Eudora email klienst

A nyolcvanas években kifejlesztett, majd a kilencvenes években igen népszerűvé vált email klienst a Mozilla Alapítvány fejleszti tovább Penelope néven, mintegy a Thunderbird kiegészítéseként.

A Mozilla a napokban egészítette ki projektjeinek listáját, mégpedig a sokak számára ismerősen hangzó Eudora névvel. Az eredeti programot még a nyolcvanas években fejlesztette ki egy amerikai programozó, a kész szoftvert pedig a Qualcomm vásárolta fel még 1991-ben. Ezzel a program az egyik legelső email kliens volt, bár fényét később a Windows részeként gyorsan terjedő Outlook elhalványította.

A felhasználók egy része mindvégig kitartott a program mellett, egészen tavalyig, amikor is a Qualcomm dobta a projektet és inkább a nyílt forráskódú Thunderbird, vagyis a Mozilla üdvöskéje mellett állt ki. Azóta többnyire kallódott a szoftver, most viszont éppen a Mozilla karolná fel a fejlesztést, mintegy kiegészítve jelenlegi kínálatát. A Penelope névre keresztelt projekt célja a szoftver újratatarozása és integrálása az alapítvány portfóliójába.

A projektet egyelőre nem verik nagydobra és a Mozilla eddigi jelzései alapján úgy tűnik, hogy nem is szeretnék egymással szemben versenyeztetni a két email klienst. A Penelope ezért inkább egyfajta kiegészítésként készülne el, bár az még nem világos, hogy az önálló szoftver pontosan hogyan is társulna a Firefox böngészőhöz és a Thunderbird klienshez és miben nyújtana újat a meglévőkhöz képest. Éppen ezért azt sem lehet tudni, hogy hova helyezhetjük el a régi-új szoftvert a képzeletbeli palettán.

A külső források többnyire mint érdekes kezdeményezésről számolnak be a Mozilla lépéséről, de egyelőre tartózkodnak a messzemenő következtetések levonásától. Hamarosan meglátjuk, hogy az alapítvány ezúttal mit főzött ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)