MTI

Tiltakozás a Google Street View ellen

A Google új szolgáltatása, a Street View ellen lázadnak azok az egyesületek, amelyek a magánélet sérthetetlenségéért harcolnak.

Az online térképek készítése közben ugyanis több amerikai nagyvárosban háromdimenziós közelképeket is készítenek újabban az utcákon tartózkodó emberekről - írta a Corriere della Sera című olasz napilap. Látható rajtuk például egy férfi, aki elégedetten jön ki egy sztriptízbárból, egy nő, aki kivillantja tangáját, miközben beszáll kocsijába, egy félmeztelenül napozó, egy elmélyülten csókolózó pár. "Ez elfogadhatatlan beavatkozás a magánéletbe. Bizonyos dolgok az intim szférához tartoznak és ott is kell maradniuk" - nyilatkozta az Electronic Frontier Foundation szóvivője.

Szakértők szerint azonban az "áldozatok" nem tehetnek semmit, mert sok európai országgal ellentétben Amerikában teljesen törvényesen lehet lefényképezni az embereket ha azok közterületen tartózkodnak, és ebbe a fogalomba beletartozik a ház vagy lakás külső része is. (Miközben a kapukon belül már érvényes az a bizonyos "trespassing law", amelynek értelmében egy illetéktelen behatolót bárki lelőhet a felelősségre vonás veszélye nélkül...)

Pedig, mint erre felhívják a figyelmet, némely kép közlése beláthatatlan következményekkel járhat. Egy önkéntes terhesség-megszakításokat végző miami klinika igazgatónője ezért követelte egy kép visszavonását, mert az az intézmény előtt tüntetőket ábrázolja és ez más abortuszellenes aktivistákat is cselekvésre buzdíthat, másrészt elriaszthatja azokat a nőket, akik igénybe akarják venni a klinikát.

A Google nem hátrál, mert véleménye szerint fotói nem különböznek semmiben azoktól, amelyeket bárki készíthet. Egy támogatójuk úgy véli, hogy a Street View térképei nagy szolgálatot tesznek, főként a turistáknak, akik így megismerkedhetnek azokkal a helyekkel, amelyeket meg akarnak nézni. A tiltakozók viszont újabb érveket kaptak azután, hogy a The Smoking Gun honlapja publikálta azokat a dokumentumokat, amelyek szerint a New York-i John F. Kennedy repülőtér ellen készülő merénylet egyik résztvevője éppen a Google által készített, igen részletes fotókat használta fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birge #2
    Azért én nem örülnék, ha a rólam készült - bármilyen - fotó keringene a neten, ha nem járultam hozzá. És nem csak akkor, ha tilosban járok, vagy kivillan a tangám.
  • Penge4 #1
    Én támogatom az ötletet. Az 1800-as években ha valakinek megtetszett a bugyiját kivillantó nő, akkor követte őt lovaskocsival, szóval ha valaki nyomon akar valakit követni, akkor mindenképpen megteszi, a technika fejlődése csak egyszerűsíti a dolgokat. Unom már, hogy mindig ezzel érvelnek, hogy "Ha a terroristák kezébe kerül.", "Ha valaki felhasználja."...stb.
    Így nem csoda ha nem fejlődnek az emberek, az UFO-kban utazó kis zöld lények meg már fénysebességgel haladnak az űrben... Azok valószínűleg nem aggódnak ilyen hülyeségeken.

    1: A picsa megcsalja a fasziját, vagy fordítva. A faszi/picsa nézi neten a pornót, odatéved a Google oldalára és meglátja amit a párja egy másikkal smárol, ezért mondjuk rosszabb esetben fog egy stukkert és lezúzza a párját, a szeretőjét, majd saját magát.
    Ellenérv: Aki hülye haljon meg.
    2: Egy bankrabló készül kirabolni egy bankot, bemegy, sörétessel kiirtja az ott tartózkodókat, majd kijön a pénzzel. Sokan látják őt a neten, ezért mielőtt elkapják, meg is lincselik, belehal sérüléseibe, hol vannak a személyiségi jogai?
    Ellenérv: Sehol! Az ilyen pusztuljon, úgyis túlnépesedés van. Meghalt? Külön haszon, legalább nem az én adómból fog zabálni a sitten.
    Tüntetnek az abortusz ellen és ez tömegeket buzdít? Ilyen erővel ha megnézel egy amcsi akciófilmet az meg arra buzdít, hogy te véghezviszed a gonosz tervét, mert nem is olyan rossz ötlet és itt nincs szuperhős sem, szóval mindenképpen a világ ura leszel. Tehát aki ilyen videón látott tüntetés hatására csatlakozik, az vagy megtenné amúgy is, csak nem tudott róla, vagy gyárilag fejlövéses. Ellenben a TV-ben is tudósítanak ilyesmiről.
    Aki meg elköveti az abortuszt, az megérdemli, hogy mutogassák a képét egy szégyenfalon, legközelebb majd védekezik.

    De kurvára örül az ember, ha elmegy valahova nyaralni és a valóságot látja, nem a prospektusanyagot. Lásd: Tékozló Homár: Neckermann és hasonló utazási irodák.
    A bűnözést meg olyan szinten visszaszorítaná, mint még soha. Lehet, ez nem tetszik a fejeseknek és ezekkel a szervezetekkel takaróznak.