MTI

A SAP elismerte az "illetéktelen" letöltések tényét

Az SAP vezérigazgatója, Henning Kagermann elismerte, hogy dokumentumok "illetéktelen letöltésére" került sor a nagy versenytárs Oracle-től az SAP egyik egysége, a TomorrowNow által, ám maga az SAP számára nem váltak hozzáférhetővé ezek az anyagok.

Kagermann elmondta, hogy a német társaság nyitott minden megoldásra - beleértve a megegyezést is amerikai vetélytársával, ugyanakkor nem számít jelentős fejleményekre a szellemi jogi perben szeptemberre tervezett következő bírósági meghallgatás előtt.

"Álláspontom szerint még egy egyszerű illetéktelen letöltés is elfogadhatatlan. Nagyon sajnáljuk, hogy erre sor került" - fogalmazott a vezérigazgató által kiadott közlemény, melyet az Oracle szellemi tulajdon eltulajdonítására vonatkozó vádjaira adott válaszként fogalmaztak. Hangsúlyozta, hogy tűzfalak biztosították a vitatott adatok megmaradását a TomorrowNow rendszerében, melyhez az SAP-nek nincs hozzáférése. elmondta azt is, hogy az SAP új ügyvezető elnököt nevezett ki a TomorrowNow élére, hogy biztosítva legyen a megfelelő üzleti gyakorlat.

Az SAP árfolyama a frankfurti tőzsde nyitása után 1,3 százalékkal esett vissza. Az SAP most kiadott nyilatkozata ellentétes korábbi kijelentéseivel, melyekben "agresszív védekezést" helyezett kilátásba az Oracle-vel szemben. A két társaság csatája annak a piaci szegmensnek az első helyéért dúl, amely a nagy vállalatok üzleti gyakorlatának automatizálását segítő szoftvereket kínálja. Az Oracle márciusban perelte be az SAP-t "nagyarányú vállalati lopással", új fejezetet nyitva a két cég régóta tartó, gyakran éles megfogalmazásoktól sem mentes küzdelmében.

A most kibontakozott ügy középpontjában a TomorrowNow áll: a céget 2005-ben vette meg az SAP, hogy így tudjon megnyerni korábbi Oracle vásárlókat. A TomorrowNow ugyanis olyan cégek támogatására specializálódott, amelyek a PeopleSoft, a JD Edwards és a Siebel által készített szoftvereket használták: e cégeket korábban az Oracle vásárolta fel. Az Oracle azzal vádolta meg a TomorrowNow-t, hogy vásárlóinak online elérési kódjait felhasználva szabadalommal védett szoftverekhez jutott. Az SAP most nyilvánosságra hozott belső vizsgálata szerint a TomorrowNow legtöbb letöltése jogilag rendben lévő, ám néhányat illetéktelennek találtak.

Kagermann szerint az SAP úgynevezett Safe Passage (Biztonsági Átjáró) programja, amely Oracle-vásárlók megnyerésére irányul, folytatódik, és az ügy nem lesz hatással az SAP amerikai üzletmenetére. Az Oracle az elmúlt három esztendőben 20 milliárd dollárt fordított arra, hogy szoftverpiaci versenytársait felvásárolja annak érdekében, hogy megszorítsa a vállalati szoftverek piacán vezető pozíciót élvező SAP-t. A piac e részére történő terjeszkedését az (is) indokolja, hogy meghatározó adatfeldolgozó üzletága már nem rendelkezik megfelelő növekedési lehetőségekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #2
    "na bumm egyszer kiderült egy ipari kémkedés"

    Hat ja. Csepp a tengerben...
  • aDannyBoy #1
    na bumm egyszer kiderült egy ipari kémkedés
    sap meg az oracle tuti hosszú évek óta lopkod a másiktól, a többiekkel együtt