Gyurkity Péter

Nőtt a Macintoshok népszerűsége az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elmúlt 1 év adatai alapján előrenyomulni látszanak a Macintosh számítógépek, mivel az Apple az átlagnál gyorsabb növekedési rátát mutatott fel az asztali rendszereknél és noteszgépeknél egyaránt.

Az USA mindig is a Mac platform legerősebb bázisának számított és a jelek szerint az Apple ismét növelni tudta befolyását az amerikai piacon. Tették ezt azáltal, hogy az iparági növekedési rátánál gyorsabb ütemben növelték az eladásokat mind az asztali, mind pedig a mobil számítógépek szegmensében, ezzel egy időben pedig az online és hagyományos boltok polcain is sikerült erősíteni jelenlétüket.

Az NPD Group-tól származó adatok ugyanis azt mutatják, hogy májusban a tengerentúli üzletekben kapható személyi számítógépek átlagosan 13 százaléka volt valamilyen Macintosh készülék. Az asztali konfigurációk esetében ez 10,4 százalék, míg a noteszgépeknél 14,3 százalék volt, aminek következtében az Apple a negyedik helyen végzett a gyártók rangsorában, a HP, a Toshiba és a Gateway mögött. Stephen Baker, az NPD elemzője szerint ez világosan jelzi, hogy az elmúlt egy-másfél év a terjeszkedés időszaka volt a cég számára.



Ez már csak azért is fontos, mert az ágazati átlagnál gyorsabb ütemben tudták növelni az eladásokat. Az amerikai PC-ipar - a noteszgépek területén - ugyanis egy év alatt 40 százalékkal bővült, a Windows alapú készülékek pedig 37 százalékkal növelték jelenlétüket, míg az Apple MacBook és MacBook Pro termékeiből 65 százalékkal több fogyott mint 2006 májusában. Természetesen ebben az is közrejátszik, hogy a cég jóval rosszabb helyről indult, tehát valamivel könnyebb kiemelkedő eredményt felmutatni, mégis a Windows-uralom időszakában nem elhanyagolható egy ilyen előretörés.

A globális helyzet javításához pedig az Apple-nek még meg kell hódítania Európát és Ázsiát, amely eddig nem ment a cégnek. Nagy valószínűséggel marad a jelenlegi állapot, vagyis az amerikai erősebb jelenlét és a visszafogottabb eredmény a világ többi részén - bármilyen sikeresek a vállalat egyéb termékei, a hisztériát eddig nem sikerült kiterjeszteniük a személyi számítógépek területére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #21
    Na de azért az jó is. Nekem is az van, és nagyon elégedett vagyok vele.
    A egyébként dizájn két dolog miatt érdekes:
    1. A legtöbb telefont tini lányoknak tervezik. Normális kinézetű mobilt ennyiért nem könnyű találni.
    2. Sokkal kényelmesebb egy vékony telefont zsebrerakni.
  • assdf #20
    Ez lehet, de én nem is az amerikai viszonyokról beszélek hanem a magyarról. Mint látod az árlista is magyar
  • zzebi #19
    Bocsi, a RAZR mar majdnem 60 millio eladott peldanynal tart.
  • zzebi #18
    Es akkor ma megint elo kell hoznom a temat, hogy a toketlen magyar Apple viszonteladok miatt teljesen ertelmetlen a Mac-ek dragasagarol beszelni.

    Csak azert draganak tekinteni a Mac-eket, mert otthon ilyen dragak, eleg nagy hiba. A cikk az USA-rol szolt es ezert az ottani viszonyokat kene tekinteni. Az USA-ban a Mac laptopok egyaltalan nem dragabbak, SOT olcsobbak tobbnyire, mint a tobbi markas notebook.

    Amugy az Apple mar harmadik eve produkalja a 65%-os novekedest a laptopoknal, ami nagy dolog. Mindenesetre az eddigi novekedesi utem hosszutavon nem fenntarthato, ezert az osszes elemzo szerint nagyon hamarosan, 1-2 even belul ki kell fulladnia a lenduletnek.

    Csak ugy, mint az iPod-ok terjedesenek is vege kell, hogy legyen lassan, mert az evi 60 millio eladott keszulek utan mar nem nagyon lehet hova novekedni.

    Eddig ugy tunik, hogy Steve Jobs az utobbi evekben mindent arannya valtoztatott, amit megerintett. Majd most kiderul, hogy az iPhone hogyan fog teljesiteni.
    Sokak szerint draga es nem tud mindent, amit mas telefonok, de lattunk mar csodakat korabban is. Pl a Motorola RAZR is $500-ert mutatkozott be 3 eve, megis eladtak mar belole vagy 40 millio darabot. Pedig az sem tudott semmivel tobbet, mint a konkurensek, csupan jol nezett ki es divatot teremtett.
  • assdf #17
    Ja még két hozzáfüznivaló:
    -ezeknél az áraknál nem vettem figyelembe a legkülönbözz kiskereket, ahol mindenféle renew stb gépet lehet venni még olcsóbban. És ezekre is jár az 1 év gari. Igaz nem vadi újak, de gyakorlatilag egy renew hp gép ugyanolyan teljesitménnyel fele annyiba kerül mint egy uolyan apple gép. Ergó még ha el is romlik vehetek a különbözetből még egy új gépet.

    -Az hogy neked a szervizes mit mondott nem mérvadó. A hiba% a lényeg. Ha magyarországon van 100000 hp gép és annak az 1%val lesz gond (ami 1000 gépet jelent) és van 1000 apple gép aminek szintén az 1% hibás (ami 10 gép) akkor vajon mit fog mondani a szervizes melyik gépek a rosszabbak? Ő azt fogja mondani hogy ő eddig 1000 hp gépet javitott és csak 10 applet... ja hogy kérem az apple gépek száma csak töredéke a hp-nak?....
  • assdf #16
    Olyannyira nem láttam hogy nézd meg a következőt:
    Nézd meg a következő gépet: apple gép

    Aztán pl ezt:
    hp gép

    Ugyan csak 20kval olcsóbb, azonban 3 év gari van rá, az a hp-nál kb. plussz 30k, azaz összesen 50k-val olcsóbb mint az apple.

    De ha még ez sem lenne elég nézd meg a következő gépet:
    másik hp gép

    Ez már körülbelül 100k-val olcsóbb mint az apple géped...

    És ne feledjük teljesitményben körülbelül ugyanott vannak.

    Az meg hogy a hp-nál van 700 ezres gép is igaz, de azt ne hasonlitsd már össze a 400 ezres apple-el mert kicsit többet tud

    És hogy fokozzam még, a hp gyárt vagy 100 féle laptopot, ami azt jelenti hogy szinte tetszőlegesen választhatok konfigot, mert ha nekem laptop kell, akkor nem feltétlen létszükséglet hogy titánium ötvözetből legyen meg -200 fokon is menjen, meg hogy kibirja azt is ha leejtem a 10. ről azon egyszerü oknál fogva, hogy én normál körülmények között akarom használni a laptopot. Te meg választhatsz a kb 5 féle apple laptop közül aranyáron.

    Egyébként az apple gépek tényleg jók, ezt nem vitatom. De baromi drágák.
    És a tököm kivan amikor sok apple fan jön az apple cuccával, miközben azért a pénzért kategóriával jobb gépet is lehet kapni. És ebbe beleértek minden apple terméket, a notebooktól az ipodig.
  • sathinel #15
    Lehet hogy jók, de én itthon szívtam velük rendesen. Adtam el és a support itthon nem igazán korrekt. De ahogy megnéztem mit tudnak, valójában egy pc válogatott alapanyagokból, és tömörítve, design-olva. ennyi. fele annyiért kapsz nagyobb teljesítményű laptopot, asztaligépet szintén.

    De nagy előnye hogy jár egy os hozzá, amivel látom hogy tök hozzánemértő emberek is jól elboldogulnak. Az MS folyamatos szopásai amit magának idézett elő fellendítette a MAC-ek eladását. Ez jó mert végre talán fejleszteni is fognak nem csak marketing, és felvásárlás. A MAC egyébként KB ugyanúgy kompatibilis mint az MS csak drágább, kevesebben veszik, és ezért nem csinálta annyira durván.
  • oasis UK #14
    Nagyon jok az apple gepek, barki barmit is mond..
    Azert mert sokaknak nehezen fizetheto meg az 1 masik dolog..
    De ettol meg nem kellene szarnak tekinteni..
    En is ahogy tehetem anyagilag,le is cserelem a meglevo gepeket..
    Szval akinek nem tetszik az ka* be!!!
    Es eljen az APPLE!!!
    ui: Nem vagyok fan,se elvakult a markaval-termekkel kapcsolatban..
  • BandiG #13
    Gondolom te se láttál árlistát az utsó 10 évben. :D Nézd meg a HP webshopját, gondolom abban egyetértünk, hogy a HP "nagy teljesítmény" kategóriája a MB pro. Nos a HP-nál ez a kategória 738-979 ezer Ft-ig van. Akkor most miről is van szó? :D
    Arról nem is beszélve, hogy amikor már harmadjára vittem vissza a Fujitsu siemens notebookomat az electroworldbe, akkor aszota az ottani szerviz vezető, hogy az acer után a HP-k romlanak el a legtöbbet.
  • assdf #12
    Szerintem meg hülyeséget beszélsz. Hasonlits már össze légyszives majd egy fél millás macbookot, meg egy félmillás hp notit és majd meglátod a különbséget. Körülbelül az a helyzet hogy egy full ugyanazt tudó hp vagy dell noti kb 30-40% olcsóbb mint egy apple. És tudod miből áll ez a 30-40%? kb. 2 deci fehér festékből, meg 200 forintból amivel rányomták az apple logot a kijelző hátuljára.

    Ahol te, és a legtöbb mac fan elbukja a dolgot, az mindig az hogy összehasonlit egy 350 ezres apple notebookot egy tescós noname (fusi stb) "akciós" 99 ezer forintos notebookkal, majd nygudot szivvel megállapitja hogy az apple mennyire jó...

    Egyébként üzenném az összes apple fannak, hogy kb. a következő dolgot csinálják:
    megvesznek egy alap suzukit extra nélkül 10 millió forintért, majd közlik hogy milyen jó vásár is volt ez egy trabanthoz képest. Persze arról nem beszélnek mikor melléjük áll egy 10 millás bmw...