Napi Online

Százmilliárd dolláros árbevételt tervez a HP

Április végéig tartó második üzleti negyedévében 6,5 százalékkal, 1,78 milliárd dollárra csökkent a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója, az egyesült államokbeli Hewlett-Packard nettó nyeresége.

A visszaesés nagymértékben a bázishatással magyarázható, a tavalyi második negyedévben ugyanis a cég nyereségét egyes egyszeri, adózással kapcsolatos tételek dobták meg. Az árbevétel ezzel szemben 13 százalékkal, 25,5 milliárd dollárra emelkedett. A forgalmi adat különösen kedvező annak tükrében, hogy a nagy versenytársak ennél szerényebb növekedést tudtak csak összehozni, sőt olyan vállalat is akadt a szektorban, amelynek csökkentek az eladásai. Az elemzők elégedetten fogadták a HP gyorsjelentését, a tőzsdezárás utáni kereskedésben a cég papírjait hatéves csúcsuk közelében jegyezték.

A társaság bejelentette, hogy az üzleti év egészében várhatóan 100,5-100,9 milliárd dollár lesz az árbevétel. Ez azt jelentené, hogy egy technológiai társaság először lépné át a lélektani határnak számító 100 milliárd dolláros értéket. A HP 2006 harmadik negyedévében előzte meg az értékesítésben a PC-piacon addig piacvezető Dell-t, és az utóbbi három negyedévben meg is őrizte ezt a pozícióját.

A forgalom felfutása a nyereségesség javulásával egyszerre ment végbe, ami elsősorban a céget két éve vezető Mark Hurd vezérigazgató költségcsökkentési programjának köszönhető, ennek keretében ugyanis tízszázalékos leépítést hajtottak végre és visszavettek a nyugdíjkiadásokból is. Hurd kijelentette, hogy a megtakarításokra és az eladások növelésére koncentráló stratégiát a jövőben is folytatni kívánják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!