Berta Sándor

Megjelent a Firefox eBay-verziójának bétája

A Mozilla csütörtökön mindenki számára hozzáférhetővé tette böngészője különleges eBay-változatát. Üröm az örömben, hogy a szoftvernek jelenleg még csak a bétaverziója elérhető, valamint, hogy kizárólag az angol, a francia és a német felhasználók számára jelent meg.

A Firefox eBay Edition nevű program célja egyértelmű: az online aukciósház használatának a megkönnyítése a felhasználók számára. A Mozilla Alapítvány és az eBay idén márciusban állapodott meg a szorosabb együttműködésről A programban helyet kapott egy eBay oldalsáv, amely valós időben jeleníti meg az eBay ajánlatokat. A felhasználók testreszabhatják, hogy őket az online aukciósház mely hirdetései érdeklik, az ajánlatokat szinkronizálhatják is, így azok mindig szem előtt lehetnek.

Ezenkívül az internetezők azonnal értesülhetnek a fontosabb eseményekről, használhatják az integrált aukciókeresőt és a fejlesztők szerint nagyobb biztonsággal látogathatják az eBay és a Paypal oldalakat. A szoftverfejlesztők azt szeretnék, ha a felhasználók nemcsak a hibákat jeleznék, hanem az egyéb észrevételeiket is. A Firefox eBay Edition végleges verziója a tervek szerint az idei esztendő második negyedévében jelenik majd meg. Az új program miatt azonban máris sokan bírálták a Mozilla Alapítványt mondván, egyszerű anyagi haszonszerzés céljából eladja a nyílt forráskódú értékeket.

A Free Software Foundation Europe (FSFE) nevű szervezet azonban kiállt a Mozilla Alapítvány és az együttműködés mellett. Joachim Jakobs, az FSFE munkatársa kijelentette: "Semmi kivetnivalót nem találunk a lépésben. A mi szemszögünkből ez teljesen problémamentes megoldás, ráadásul az együttműködés bármikor felmondható. A szoftverek még mindig nyílt forráskódúak és a felhasználókra van bízva a döntés, nem kötelező ezt a programot választaniuk. Végső soron pedig azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a fejlesztőknek is el kell tartaniuk valamiből a családjukat."

A szakember hozzátette, hogy örülnek a Mozilla Alapítvány döntésének, mivel így várhatóan komoly bevételekre tehet szert a szervezet, amit aztán ismét az új szoftverek fejlesztésére fordíthatnak. Ráadásul Jakobs szerint az együttműködés egyben elismerést is jelent a Firefoxnak és azt jelenti, hogy a nagy cégek is felfigyeltek a szoftverre és támogatni akarják a fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adamekp #7
    Kérem szépen, ez egy kiterjesztés aka extension. Név szerint Firefox Companion for eBay, jelenlegi verziószáma 0.9.6.4. Csak annyi a lényeg, hogy ezt a központ csinálta, nem a lelkes felhasználók.
  • gakoska #6
    ez már az üzletről szól, és örüljünk neki h a mozillának több pénze lesz :)
  • krondorl #5
    Szerintem is jobb lenne egy kiterjesztés, új verzió helyett.
  • Sil78 #4
    Én most regisztráltam rajta, és nem 2 dollárt/eurót vonnak le, hanem 400Ft volt (azt írták, a következő pénzküldésnél adnak ennyi kedvezményt). És a kód szerencsére benne volt a terhelésről szóló SMS-értesítőben is.

    Egyébként azt nem értem, minek egy külön Firefox-verziót kiadni, amikor tuti meg lehet oldani ezt kiterjesztéssel is (van is nemhivatalosan többféle az eBayhez).
  • Inquisitor #3
    Hát van egy ilyen plusz regisztráció, akkor levonnak 2 dollárt/vagy eurót a kártyádról. A banki értesítődön rajta lesz a levonás és mellette egy kód, ezzel aktiválhatod a teljes értékű accountot korlátozás nélkül. Elvileg. Mert gyakorlatilag utána még faxon kérhetnek személyes iratokat (nevedre és címedre szóló küzüzemi számla, banki értesítő, stb.)
  • ZoliJ #2
    Nem a paypal regisztrálásnál rontottad el? Ott kell kiválasztani, hogy milyen paypal user akarsz lenni
  • UnnameD #1
    Az ebay remek, de az a retek paypal rettenetesen megnehezíti a vásárlást! Nem tudja valaki hogy a 100$-os limitet hogy a fenébe lehet eltüntetni?