Berta Sándor

Nokia N95 Nagy-Britanniában VoIP-funkció nélkül?

Úgy tűnik, számos mobil szolgáltató tart az internetes telefonálás további térhódításától és emiatt egyedi korlátozásoktól sem riadnak vissza.

Nagy-Britanniában is népszerű a finn mobiltelefon-gyártó cég N95-ös mobil készüléke. Különösen a HSDPA-támogatás, a nagy felbontású kijelző miatt kedvelik sokan a modellt és használják az interneten való szörfölésre és telefonálásra. A szigetországban azonban nem mindenkit tölt el a VoIP-funkció határtalan örömmel. Két mobil szolgáltató, a Vodafone és az Orange ugyanis letiltatták, illetve eltávolították az internetes telefonálást lehetővé tévő funkciót az általuk kínált Nokia N95-ös mobiltelefonokból.

A korlátozás nem érinti a programok és információk letöltését, azonban az internetes telefonálás lehetetlen. Azt még nem lehet tudni, hogy más mobil szolgáltatók is csatlakoznak-e ehhez az önhatalmú korlátozáshoz, illetve hogy a lépés érint-e majd más típusokat is. Az ügyfelekben ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés: vajon megengedhető-e egy ilyen intézkedés? Ez a korlátozás kifejezetten barátságtalan a felhasználók felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kobaljov #5
    a korlátozást bemutató video: itt
  • Kobaljov #4
    Az USA-ban egyébként emiatt a korlátozásos téma miatt fordult most az FCC-hez a Skype, petíciót is csináltak.
  • Kobaljov #3
    Biztos, hogy ott sem minden szolgáltató mert pl. januárban a CES-en az angol Three szolgáltatót hozta fel példaként a Skype, mint fix havidíjas korlátlan ("fair use" persze van) mobil szélessávú szolgáltatót. Ők az X szériában pl. kifejezetten Skype-os használattal reklámozzák a Nokiáikat.
  • noss #2
    ez ám a fogyasztó-orientált gondolkodás =)
    mindent a vevőkért! de télleg! ;)
  • adamboro #1
    Egy szoftverfrissítéssel, ill. product code átírással újból elő lehet hozni, e funkciót.