MTI

Nem támogatja a festékkazetták újratöltését a HP

Az újratöltött festékkazetták alkalmatlanok az otthoni fényképnyomtatásra, mivel a festékanyaguk nem elég tartós - közölte a HP Magyarország.

A társaság az MTI érdeklődésére kifejtette: a HP megbízásából a Wilhelm Imaging Research Inc. (WIR) független minőségbiztosító szervezet által végzett vizsgálat kimutatta, hogy az újratöltött festékkazettákkal nyomtatott fényképek akár kevesebb mint két hónap alatt jelentősen fakulhatnak, míg az eredeti HP tintával, HP fotópapírra készített képek jóval tartósabbak.

A HP szerint még a legjobb újratöltött kazettával, azonos márkájú fotópapírra készült képek is csupán 1,2 év minősítést kaptak, és körülbelül 60-szor gyorsabban halványultak, mint az eredeti festék és fotópapír. A WIR kutatásából kiderült az is, hogy az eredeti HP festékkazettával HP fotópapírra nyomtatott képek több mint 70 évig őrzik meg a minőségüket, míg utántöltött kellékanyaggal mindez néhány hónap, maximum 4-5 év lehet. Egy nemrég bemutatott másik tanulmány szerint az eredeti kazetták lényegesen megbízhatóbbak és jobb nyomatminőséget biztosítanak, mint az újratöltött és utángyártott nyomtatókazetták.

A HP megbízására a QualityLogic Inc. által végzett vizsgálat kimutatta, hogy az utántöltött tintasugaras nyomtatókazetták átlagosan 70 százalékánál lép fel valamilyen megbízhatósági probléma, míg az eredetiek esetében ez az arány csupán 2 százalék. A tesztelt utángyártott tonerkazettáknál hasonló mértékben, átlagosan 80 százalékuknál találkoztak megbízhatósági problémákkal, szemben az eredetiek 2 százalékával. A nyomatminőség tesztelésekor az újratöltött tintasugaras kazetták háromszor több rossz minőségű oldalt nyomtattak, mint az eredeti tintasugaras kazetták.

A HP közölte az is, hogy 2001 óta működteti a kiürült festékkazetták visszagyűjtésére és semlegesítésére, azaz az újrafeldolgozásra vagy környezetbarát módon való megsemmisítésre szolgáló Take Back programot: a társaság ennek keretében Magyarországon 2005 január és 2007 március között mintegy 74 tonna kiürült festékkazettát gyűjtött vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #4
    Amíg a legolcsóbb kategóriás nyomtatók 2 db patronja drágább, mint az egész nyomtató, befoghatják a szájukat a környezetvédelemről. Olcsóbb újat venni, mint patront venni bele. Emellett ki nem tesz rá, hogy utántöltött kicsit gyengébb. Aki nem fotót nyomtat, szövegre jó az... Aki meg fotót akar nyomtatni az úgyis rájön, hogy nem 100%-os némelyik utángyártott.
    Reméljük minél kevesebb patront visznek nekik vissza és használják boldogan utántöltve még egy párszor. Akinek van esze inkább eladja olyanoknak akik utántöltik, azok néha még fizetnek is érte egy keveset.
  • uniu #3
    Persze, hogy nem tamogatjak, nem akarjak levagni az aranytojat tojo tyukot...
  • Gerygrey #2
    Bevezethetnék az üvegbetét mintájára a visszaváltható nyomtatópatront. Amúgy értelemszerű hogy "bebizonyítják" mennyire rossz minőségű az újratöltött patron, hiszen nyomtatót eladni nem nagy biznisz, a patronból van a fő bevétel.
  • Mberke #1
    "környezetbarát módon való megsemmisítés"
    Behalok, hogy mennyire környezettudatos a HP. Mintha nem azért gyüjtenék vissza, mert a visszagyüjtötteket már nem tudják a fogyasztók újratölteni!!!!
    Próbáltam visszavinni régi típusú beszáradt festékkazéttát, erre az volt a válasz, h csak akkor veszik vissza, ha viszem a számlát is a nyomtatóról (bár ez még 2005 elején volt).