MTI

Vérrögöket okozhat az irodai munka

A számítógép előtt ülő irodai alkalmazottaknál jóval nagyobb a halált hozó vérrög kialakulásának esélye, mint a távolsági repülőjáratok utasainál - mutatták ki új-zélandi kutatók.

Kiderült, hogy a vérröggel kórházba került páciensek 34 százaléka végez ülőmunkát, és csupán 1,4 százaléka utazik sokat - nyilatkozta Richard Beasley professzor, a kutatás vezetője, Új-Zéland magántőkéből finanszírozott orvostudományi kutatóintézetének munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek. A mélyvénás trombózis (DVT) esetén a láb valamely mélyen elhelyezkedő véredényében vérrög képződik, amely akkor válhat halálossá, ha kiszakad, és a tüdőbe jutva elzár egy eret.

Néhány éve jöttek rá, hogy a megbetegedés hosszú repülőutaknál is jelentkezhet, mivel többnyire nem lehet a lábat a gépen kinyújtani, vagy mozogni, ami csökkentené a vérrögök kialakulásának kockázatát. "Jóval több irodai dolgozó van, mint olyan ember, aki rendszeresen nagy távolságokat utazik. A két fő veszélyeztetett csoport a számítógépekkel dolgozóké és a telefonos központok alkalmazottaié" - mondta a professzor.

Meglepetést okozott, hogy kiderült: az emberek gyakran 12-14 órát is dolgoznak naponta, s ezen idő alatt végig a székükhöz vannak "szögezve", ami hosszú távon a mélyvénás trombózis kockázatát sokszorosára növeli. A kutatásról írt tanulmány Új-Zéland orvostudományi folyóiratában lát napvilágot áprilisban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #4
    Nem egy ilyen perről hallottam (pl volt egy Call Centeres), úgyhogy a munkaadó hirtelen át kellett hogy szervezzen mindent, hogy akkor talán be kéne már ezt is tartani.
    Persze a legtöbb helyen hallgatólagosan elutasítják a vezetők a betartását, a legtöbb dolgozónak meg foggalma sincs arról, hogy milyen jogai vannak.
  • Wittgen #3
    Én még nem nagyon hallottam munkaügyi pert Mo.-on, főleg, ahol jó sok (50-100) millára lehúztak bármilyen céget is...
  • HuAn82 #2
    Ilyen gyakoriak a nyertes munkaügyi perek Magyarországon, ebből az okból kifolyólag?
  • mrzed001 #1
    Hát igen. Talán ezért is van a munka törvénykönyvébe itt Mo-on (bár a dolgozó szemének kímélése a cél), hogy minden órában 10 perc SZÜNETet kell tartani, és hogy az egy nap gép előtt töltött munka összesen NEM LEHET TÖBB mint 6 óra.
    A cégek persze nagy ívben tojnak erre, a legtöbb helyen csak lenézően mosolyognak ennek említésére a vezetők, aztán csodálkozik a képük amikor egy sokmilliós munkaügyi pert veszít a cég 1-1 dolgozójával szemben.