Gyurkity Péter

A vég elkerülése érdekében átalakul a CeBIT

A nagy IT-kiállítások és bemutatók világszerte tovább hanyatlanak, a CeBIT szervezői is elismerik az átalakítás szükségszerűségét. Továbbra is optimisták azonban, szerintük még nincs itt a vég.

Sven Prüser alelnök alig három nappal az idei rendezvény megnyitása előtt nyilatkozott a jelenlegi helyzetről és a tervekről. Válaszaiból úgy tűnik, hogy a jövőben is számítanak a jelentősebb kiállítókra és elkerülhetőnek tartják a közönség további csökkenését, amelynek érdeklődését világszerte komoly átalakításokkal igyekeznek fenntartani. A látogatók tekintetében csökken a magánszemélyek aránya, a döntéshozók azonban kezdenek visszaszivárogni, amit a szervezők is fontos célnak tekintenek.

Azt Prüser is elismeri, hogy az ezredforduló, pontosabban 2001 óta komoly visszaesés következett be a CeBIT esetében, de mindenhol máshol is. Globális szinten visszaesett a látogatók száma, sok helyen teljesen kivonultak a cégvezetők, döntéshozók, ami a kiállító vállalatok vonakodását eredményezte, mivel elmaradtak a korábban megszokott bevételek. Látványos példája ennek a Motorola és a Nokia tavalyi bejelentése, amelyben éppen erre hivatkozva jelezték, hogy idén nem bérelnek saját standot a németországi show alatt. Igaz, partnerként több más céggel együtt mégis jelen lesznek, a legfontosabb cél azonban most a költségek, a bérleti díj lefaragása.

Ami a CeBIT-et illeti, itt a közönség a 850 ezres csúcspontról tavalyra 424 ezerre csökkent, míg a külföldiek aránya nagyjából megmaradt, mindvégig 25 százalék körül alakult. Újból kezdenek azonban megjelenni az IT-döntéshozók, igazgatók, akik a komoly beszerzésekről, szerződésekről határoznak. Ismét többen tartják fontosnak az újdonságok megismerését, a szállítókkal, a jelenlegi és potenciális partnerekkel folytatott egyeztetéseket, így a kiállítók ismét komoly bevételekhez juthatnak, ami visszacsábíthatja a vonakodó nagyokat.

Idén nekünk felhasználóknak több szempontból is biztosan érdekes lesz a CeBIT, elég, ha csak az AMD-ATI és az nVidia újdonságaira gondolunk. Végre közelebbről is megismerkedhetünk a DirectX 10-es újdonságokkal, legyen az csúcskategóriás zászlóshajó, avagy középkategóriás és belépő szintű ajánlat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    'Hazavinni a cuccot meg ott se tudod.' Kolompárék vitatkoznának veled..
  • virs lee #2
    A csökkenés igazi oka sztem nem aszervezők által előadott mese, hanem az internet. Régen azért ment ki az ember cebitre, bnvre, mert tényleg láthattál olyat amit amúgy nem (max a havi számtek lapok szűkös keretein belül). De ma, amikor lassan egy filmet hamarabb letölthetsz az internetről mint hogy elkészülne, nincs ilyen kényszer. Mindent megkapsz a fotelban ülve, 1000 cikket, tesztet elolvasol bármiről, tök felesleges tömegnyomorogni standok előtt, várni hogy az 1000 bámészkodó közt 1 percre te is odajuss és megtapizd az áhított cuccot. Semmi olyat nem tud egy offline kiállítás amit egy online ne tudna. Hazavinni a cuccot meg ott se tudod.
  • Commandante #1
    hehe, tegnap kaptam ingyenbelépöt...

    amúgy meg, ELSÖ