Napi Online

Több száz fővel bővít a Flextronics

Jelentős - és az eddigi eredmények fényében sikeres - változásokat hajt végre a Flextronics Nyugat-magyarországi Ipari Parkjában, ezen belül is a zalaegerszegi gyáraiban.

A korábbi, egy évtizedre visszanyúló folyamatos fejlődés lelassulása arra késztette a céget, hogy újragondolja a sikerhez vezető üzleti stratégiát. Megszűnt ugyanis az a helyzet, amikor néhány kiemelt partner nagy volumenű, jól tervezhető megrendeléseit kellett teljesíteni. Bár ez a helyzet - látszólagos biztonsága és a sorozatgyártásból eredő előnyök miatt - egyértelműen kedvezőnek tűnt, valójában komoly kockázatokat rejtett magában. Ez ugyanis azt jelentette, hogy akár a megrendelői igény lényeges módosulása, akár a termék szezonalitása jelentős mértékben érintette a tervezési, gyártási, logisztikai feladatokat ellátó Flextronicsot, ez pedig rendre a megrendelésállomány ingadozását eredményezte. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a megrendelői kör, illetve a termékválaszték bővítésére alapozva új üzleti modellt alakítanak ki a zalaegerszegi gyárakban.

Már látható jelei vannak, hogy a stratégiaváltás sikeres volt, és az új üzleti modell bevezetésének eredményeként sikeres átállási időszakon van túl a cég. Biztatóan indult a 2007-es év is. A tavalyi célok teljesülését, a stratégia eredményességét több tény igazolja. Mindenekelőtt az, hogy 2 év alatt sokszorosára nőtt a piaci partnerek száma, így most már több tucat vevő bízza a Flextronicsra egy-egy terméke megtervezésének, gyártás-előkészítésének, gyártásának és disztribúciójának feladatait. Ez természetesen azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest még inkább követni kell, sőt gyakran meg kell előzni a vevői igények változását, hiszen lényegesen több vevő üzleti céljainak megvalósulását, versenyképességének növelését kell elősegíteni. A korábbiakhoz képest ugrásszerűen megnövekedett az itt gyártott termékek száma, ami új kihívások elé állította például a beszerzéssel vagy éppen a raktározással foglalkozó kollégákat.

Csak a fogyasztói elektronikában többezer-féle terméket gyártanak, és több tízezerre tehető a cég által kezelt alkatrészek száma. Az üzleti modell megvalósítása a gyár jelentős átalakítását, fejlesztését is igényelte. Jelentős mértékben változott a technológiai háttér, s az ezekhez szükséges infrastruktúra is átalakult. Fontos beruházások is történtek az ipari parkban, így például a számítógépszerverek gyártásához teljesen új gyártósorokat hoztak létre és felkészültek a digitális műholdvevők készítésére.

Míg a fogyasztói elektronikai cikkek szezonalitásával továbbra is számolni kell - elég csak az ilyen termékek iránt az év végén megugró keresletre gondolni -, az ipari megrendelések lényegesen egyenletesebb és tervezhetőbb feladatokat jelentenek. A Flextronics által kínált szolgáltatási kör is egyre bővül, és ezen belül is húzóágazattá vált a termékek javítása. Ma már a mobiltelefonok, nyomtatók és digitális fényképezőgépek egyre bővülő körének ipari rendszerű javítása zajlik a cégnél.

Az igazi kihívást a dinamikus fejlesztéshez szükséges munkaerő biztosítása jelenti. A cég már régóta Zalaegerszeg, sőt az egész megye legjelentősebb foglalkoztatója, a jelenleg is zajló bővítés eredményeként ez a pozíció tovább erősödik. A Flextronics a gyártósorokhoz most is keres operátorokat és termelési szakembereket, akárcsak az elektronikában jártas mérnököket, minőségbiztosítási szakembereket és logisztikai munkatársakat. A létszámbővítés elősegítése érdekében a Flextronics szorosan együttműködik a munkaügyi központtal és a megye településeinek önkormányzataival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!