MTI

Amerikában ösztönzik az e-receptek használatát

A kézzel írott receptek okozta félreértések elkerülése és a halálesetek számának csökkentése érdekében elektronikus vények kiállítására ösztönzi az amerikai orvosokat a washingtoni kormány.

Jóllehet a doktorok már több mint tíz éve számítógépükön is megírhatják a recepteket, amelyeket az interneten küldhetnek el a patikákba, az egészségügyi minisztérium adatai szerint kevesebb mint egyötödük él ezzel a lehetőséggel - számolt be a VOA rádió csütörtökön.

Megbízhatósága és kényelmessége ellenére az e-recept még mindig nem terjedt el - mondta Larry Kocot minisztériumi tisztviselő. Régiónként változó arányban, az orvosok mindössze 5-18 százaléka választja a webes utat, aminek talán a régi szokásokhoz való ragaszkodás a magyarázata. A kormány azért is sürgeti a váltást, mert törvény rendelkezik arról, hogy 2009-re teret kell nyernie az e-receptek használatának. Szakértők szerint az elektronikus receptírás és -továbbítás mindenekelőtt megszünteti a kézzel írott vények miatti félreértéseket, azt, hogy a betegek véletlenül rossz gyógyszert szedjenek.

Azar Korbey, New Hampshire-i házi orvos elmondta, hogy ő már tíz éve használja az e-recepteket. Azelőtt nem egyszer támadtak gondok, mert a gyógyszertárakban nehezen tudták elolvasni kézírását. Az elektronikus vényírásnak az is előnye - mutatott rá -, hogy a komputer az adatbázis alapján azonnal jelzi, ha a beteg már szed valamilyen tablettát, vagy valamilyen okból egy szer alkalmazása nem javasolt. A minisztérium kampánya szerint mindössze néhány billentyű leütése szükséges ahhoz, hogy az orvosok eljuttassák az e-recepteket a patikákba, nincs félreértés, nincsenek felesleges kérdések, telefonok, és nem kell új recepteket kiállítani, időt lehet megtakarítani.

Az Országos E-receptírási Betegbiztonsági Kezdeményezés elérte, hogy a nagy gyógyszeripari cégek és olyan vezető informatikai vállalatok, mint a Dell, a Cisco, a Fujitsu, a Microsoft, a Sprint és a Nextel összefogtak annak érdekében, hogy az elkövetkező öt évben egy 100 millió dolláros program keretében minden amerikai orvos kiállíthasson e-recepteket. A doktorokat ingyen ellátják a megfelelő számítógépes programmal, amely az Egyesült Államok több 50 ezer gyógyszertárával köti össze őket. A szoftverek arra is alkalmasak lesznek, hogy az orvosok által kiírt gyógyszereket összevessék a beteg kórképével, ezzel is csökkentve a tévedés lehetőségét.

Becslések szerint az Egyesült Államokban évente mintegy hétezren halnak meg a nem megfelelő gyógyszeres kezelés miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)