Berta Sándor

USB támogatást kaphatnak a mobilok

Az NXP legújabb megoldásának köszönhetően talán hamarosan elterjedhetnek az USB-portok a mobil készülékeken.

Az új félvezető termékcsalád tagjai különösen energia- és helytakarékosak, ráadásul az NXP változtatott az eddigi gyakorlaton, így az adatátvitellel a mobiltelefonok processzora foglalkozik. Az ISP1504x1, ISP1508, ISP1702 és ISP1703 chipek fogyasztása készenléti állapotban csupán fél mikroamper, méretük 2,2x2,25x0,6 mm. Az eszközök támogatják az USB 1.1 és az USB 2.0 szabványt és az On-the-Go (OTG) nevű, két készülék közötti közvetlen adatátvitelt lehetővé tévő eljárást. Segítségükkel a készülékek akkumulátorai az USB-porton keresztül is feltölthetők.

Az első sorozatgyártott termékek áprilisig elkészülnek és darabjuk 1,10 amerikai dollárba fog kerülni. Kérdéses ugyanakkor, hogy mely mobiltelefon-gyártók építik majd be készülékeikbe az új alkatrészeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    jaja, így igaz. Ez nálunk is így van. :)
  • muttley00 #12
    Pár éves Motorola C385-ösömön is van miniUSB, a kábel ~600Ft volt.
    Bár a T-mobil letiltotta, hogy 600Ft-ért keljen letölteni játékot, hátteret, csengőhangot; de könnyen megoldható és már csak a Motorola Phone Tools nevű program kell, hogy mindenfélét rá lehessen tenni.
    Bár nem sok minden fér rá, kevesebb mint 2MB:D
  • HJPOWER #11
    Már lassan tényleg mindent fel lehet dugni :D
  • nickb #10
    Nekem egy régi telefonom van, árválkodik rajta infra-port de ahhoz kéne egy infra a szgépbe is. (usb-s 2-3000 Ft)Valamikor próbáltam egy másik márkájú mobillal infrán keresztül kommunikálni, nem sikerült. Anyámnakúj samsung mobilja van de apróbetűsen ott van hogy infrán keresztül csak telefonkönyvet lehet szinkronizálni vele. Tesómnak új SE van, bluetooth, ahhoz is kellett egy usb bluetooth izé hogy össze tudjam kötni a szgéppel.
    Mindenkinek van mobilja a családban de még véletlenül se lehet összekapcsolni őket egymással. Az egyetlen megoldás az lenne ha mindegyikhez vennék külön-külön kábelt mert persze minden gyártó saját csatlakozót használ. Gondosan ügyelnek hogy még véletlenül se merüljön fel bármiféle kompatibilitás, ne lehessen csengőhangot, játékokat csereberélni. Ha akarok valami akkor töltsem le pénzért wapról, ha képet csinálok küldjem el pénzért mms-ben. Persze az új mobilok már elfogadják az mp3 csengőhangot is, a kamera miatt úgyis kell adatkábelt venni ha nem csak 5x5 centisben akarod nézegetni a 20 képet amit el bír tárolni a mobilod.
    Szabvány csatlakozó azaz 1 adatkábel minden mobilhoz vagy bluetooth minden mobilba, usb OTG, az mesés lenne...Eddig nem törték magutat a gyártók, sőt mindent megtettek ellene, szerintetek most hirtelen meggondolják magukat? Ha azt szeretnék hogy a mobil ne csak egy telefon legyen (bár a legtöbb ember szerintem nem használja másra) akkor muszáj lesz nekik nyitni...
  • ViperNet #9
    Ott a pont!
    Az eddigi telefonok csak slave módban működtek. Az OTG adja meg a lehetőséget, hogy más USB eszközöket is ráköthessünk a telóra. Csak le kell programozni a protokollokat.
  • vgez #8
    szerintem akkor lenne újdonság ha usb-host lenne a telefon, azaz a telefonodra csatlakoztatsz mondjuk fényképezőgépet, usb-háttértárat, mp3-lejátszót nyomtatót, vagy nem
  • Sanyix #7
    Szinte minden telefon usb-s most is, csak éppen a telefonhoz tartozó kábel vége mindnél más, nem szabványos usb, azért hogy nehogy az 5k ft-s kábel, vagy bluetooth, vagy infraport külön megvétele nélkül hozzáköthesd a géphez...
  • arrrtemis #6
    ????
    a lassan másfél éves moto v360-on meg még egy csomó motorolán ott a mini-USB csatlakozó, amit lehet adatátvitelre használni (szabvány 5pin mini usb kábellel kb 700 Ft sztech boltban), ilyen alakú a töltője, és szgép USB portjára kötve tölt az akksi. Most akkor EZ MITŐL HÍR???
  • Mipi #5
    Ez egy nagyon jó dolog! USB -be a legjobb hogy bedugod és már megy is!
  • Seaweed #4
    Az enyem is USB-s...sot azon keresztul kell feltolteni is....es meg raadasul szabvany USB csatlakozoja van!
    (Imate SP3i)