SG.hu

Környezetbarátabb HP festékkazetták

A HP a tintapatronok és tonerkazetták csomagolásának az átalakítása révén 2007-ben több mint 16 ezer tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A HP ma jelentette be, hogy áttervezte az Észak-Amerikában forgalmazott festékkazettáinak csomagolását annak érdekében, hogy több mint 16 ezer tonnával csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2007-ben. Ez megfelel 3600 személyautó átlagos éves gázkibocsátásának. A káros anyag kibocsátás csökkenés a kisebb és könnyebb csomagolás eredménye, amelyek egyrészt így kevesebb szenet tartalmaznak, másrészt csökken a szállításukhoz szükséges kamionok és más teherszállító járművek gázkibocsátása. Az új csomagolás a korábbinál több újrafeldolgozható és újrafeldolgozott anyagot tartalmaz.

"Ez egy rendkívül ügyes tervezés" - vélekedett Greg Norris, Ph.D, aki a környezetvédelmi életciklus értékelésével foglalkozó oktató a Harvard Egyetemen, és létrehozója az Earthster projektnek, amely egy nyílt forráskódú szoftver platform, amelyet arra terveztek, hogy lehetőségeket adjon a fenntartható termelésre és a globális beszerzésre. “Ezek a változások a környezetvédelem szempontjából mind jó irányba mutatnak, és ezek a módszerek gazdaságilag is kifizetődőek a HP és az ügyfelei számára. Ezeknek a tervezőknek nagyobb befolyást kell kapniuk."

Az új csomagolás előreláthatóan a viszonteladóknak is jelentős szállítási és tárolási költségmegtakarítást hoz, a kirakatban pedig értékes helyet szabadít fel. "A HP-nál az innováció nem ér véget a terméktervezésnél" - mondja Pradeep Jotwani alelnök, a HP Supplies, Imaging and Printing Group részlegének a vezetője. “A környezettudatos csomagolás fejlesztése nem csupán a HP, az ügyfelei és a partnerei számára fontos, hanem jó üzlet is."

A HP becslése szerint az újratervezett festékkazetta csomagolás 2007-ben közel 7 ezer tonnával csökkenti anyagfelhasználást, beleértve másfélezer tonna kartonpapírt. Az új csomagolás ezen felül feleslegessé teszi több mint 3 ezer tonna PVC (polivinyl-klorid) műanyag felhasználását, részben az anyagfelhasználás csökkenése, részben pedig az újrafeldolgozott műanyagot és papírt tartalmazó anyagokkal való helyettesítés révén.

Például a HP tintapatronok gyűjtőcsomagjaihoz most PVC helyett részben újrafeldolgozott papírt használnak. 2003 óta a HP a tintasugaras festékkazetták gyűjtőcsomagolásának a súlyát 80 százalékkal csökkentette, és megnégyszerezte az egy kamionrakományban szállítható csomagok számát. Ezen kívül a tintapatronok csomagolásához PVC helyett most csak újrafeldolgozott papírt használnak. Egyes helyeken a hármasával csomagolt HP tintasugaras festékkazetták csomagolásánál a PVC-t újrafeldolgozott műanyaggal (PET - RPETG) helyettesítették.

Az új HP LaserJet tonerkazettákhoz használt csomagolóanyag súlya 45 százalékkal csökkent. A sokkal kompaktabb csomagolás olyan újítást is alkalmaz, mint a többkamrás légzsák, amely szállítás közbe védi a kazettát a sérüléstől, portól, nedvességtől és a fénytől. A kisebb dobozokból 30 százalékkal több szállítható, a szabványos raklapra 203 kazetta fér a korábbi 144 helyett. Mindezt figyelembe véve a hatékonyabb csomagolás révén az Egyesült Államokban és Kanadában jelentősen csökkenhet a HP kellékanyagok okozta kamion forgalom. 2007-ben előre láthatóan mintegy 1,5 millió mérföld takarítható majd meg.

A viszonteladók az új csomagolás révén tárolóhelyet takaríthatnak meg a polcokon. A gyűjtőcsomagok frontoldalának a felülete 80 százalékkal csökkent. Az üzletekben árult új hármas HP tintapatron csomagok három sor magasan pakolhatóak a polcokra, szemben a korábbi csomagolás két sornyi magasságával. Az új HP LaserJet tonerkazetta csomagolással a viszonteladók több mint 30 százaléknyi helyet takarítanak meg a polcokon. "A környezetvédelmi megfontolások nagyon fontosak az Office Depot üzletei számára" - jelentette ki Yalmaz Siddiqui, az Office Depot környezetvédelmi stratégiai tanácsadója. "Örömmel látjuk, hogy egy olyan gyártó, mint a HP által végrehajtott változások összhangban vannak a környezetvédelmi céljainkkal, és egyben üzleti előnyt is jelent a számunkra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beyond silence #1
    Ez bizony valami, éljen a HP! Minnél többen kövessék őket!