Napi Online

Elektronizálják a jövedéki ügyeket

Az ügyfélkapu és az APEH rendszere is kiállta a próbát, bár voltak ellentétes várakozások és az átállás sem volt könnyű - mondta Veress János az e-bevallás első eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint február közepéig a 700 ezer regisztrált cégtől 3,5 millió bevallás érkezett elektronikus úton az adóhivatalhoz; a legforgalmasabb órában 26 ezer dokumentumot "postáztak". Az e-bevallás miatt több mint 4 ezer ügyfélkaput nyitottak, de a vállalkozások jelentős része a könyvelőjén keresztül teljesíti a kötelezettségét.

Az e-bevallás egyik fontos célja, hogy az adóhatóság naprakész információval rendelkezzen a társadalombiztosítási jogviszonyokról, ám egyelőre nem tudni, hány potyautas is van az országban. Erre a pénzügyminiszter tájékoztatása szerint még április elsejéig várni kell. Nógrád megyében az APEH felkereste a tisztázatlan jogviszonyú állampolgárokat egyeztetés céljából, és kiderült, hogy 100 ezer főnek nincs társadalombiztosítása, így az 500-600 ezres becslés megalapozott lehet. A tisztázó levelet egyébként minden megyében postázzák majd az érintett állampolgároknak, hogy ne érje őket váratlanul, ha a kórházban derül ki, nem jogosultak valamely egészségügyi ellátásra.

A digitalizálást a VPOP-nál folytatják, a tervek szerint júniustól elektronizálják a jövedéki ügyeket, de arról még nem döntöttek, hogy kötelezővé teszik-e. Uniós forrásból finanszíroznák az elektronikus kormányzati rendszer bővítését, új szolgáltatások bevezetését és az "ügyfélkapu 2" létrehozását. Azt még nem tudni, milyen szolgáltatásokkal bővül a kör. Előbb az államigazgatás átszervezéséről, az új struktúráról kell dönteni, aztán lehet hozzátervezni a rendszert - mondta lapunknak Baja Ferenc. Az Elektronikus Kormányzati Központot (EKK) irányító államtitkár hozzátette: a fejlesztésről áprilisban döntenek egy szűkebb blokk, a Pénzügyminisztérium, az EKK, valamint az OEP esetében, mivel náluk gyorsan kell lépni. A projektek listája az ősz folyamán válik véglegessé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!