MTI

Internetes orvoslás Németországban

Németországban aki betegnek érzi magát, nem feltétlenül megy orvoshoz. Egy felmérés szerint minden harmadik 16 év feletti német online segítséget keres, amennyiben problémái vannak az egészségével, ez ugyanis egyidejűleg gyors és komplikációktól mentes, de nem kockázat nélküli.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap szerint azok, akik nem akarnak orvosi rendelőben üldögélni, vagy ott még némi fertőzésre szert tenni, az Interneten keres doktort magának. Ez ugyan az esetek többségében virtuális, csak néhány portálon válaszol a konkrét kérdésekre és garanciát amúgy sem vállal, ennek ellenére sokan igénylik a tanácsokat. A Bitkom nevü német információs szövetség az EU Statisztikai Hivatala, az Eurostat adatait idézve azt közölte, hogy a 16 évnél idősebbek 34, 2 százaléka kattintott különböző egészségportálokra.

Az uniós tagországok közül Hollandiában (45 százalék), és Finnországban (43, 6 százalék) még nagyobb az ilyen irányú érdeklődés. Jörg Menno Harms, a Bitkom alelnöke szerint nem csak az emberek egészségtudata lett erősebb, hanem az online ajánlatok minősége is javult. Csak Németországban több tucat ilyen portál létezik. " A világhálón gyorsan, és bonyodalmak nélkül lehet szert tenni alapvető ismeretekre a betegségekről, vagy kutatni más témákról, de ez nem helyettesíti az orvosi rendelőt." - vélekedett Harms.

Az orvos és információkeresésen kívül a németek mind gyakrabban használják gyógyszerrendelésre az online szolgáltatásokat. Az országban működő mintegy 21 500 patikából körülbelül 1500 már rendelkezik online rendelési lehetőséggel és csomagküldő szolgálattal. Piaci részesedésük egyelőre még egyszámjegyű, de a tendencia emelkedő. A Bitkom szerint a következő években Németországban is hasonló folyamat zajlik majd, mint az Egyesült Államokban, ahol jelenleg az online patikák piaci részesedése eléri a 15 százalékot - írta a Der Spiegel online beszámolója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!