Specker Balázs

Távozott a Zune részleg vezetője

Elhagyja a vállalat kötelékét a Microsoft nemrég piacra dobott Zune lejátszójáért felelős vezérigazgatója. A cég közleménye szerint a felelős alelnök személyes indokok miatt lépett ki.

A szoftveróriás hivatalos közleménye szerint Bryan Lee, a vállalat szórakoztatóeszköz-részlegének alelnöke személyes indokok miatt lépett ki és távozásának semmi köze sincs a tavaly novemberben debütált eszköz piaci szerepléséhez. Mint ismeretes a Zune-nak finoman szólva nem sikerült beváltania a hozzá fűzött merész terveket és megdöntenie az Apple hatalmát. A redmondi cég újdonságának a tengerentúli piac 10%-át sikerült megkaparintania, ami jócskán elmarad az iPod 85%-os eredményétől - derül ki az NDP Group jelentéséből.

Van Baker, a Gartner piaci elemzője azonban többet sejt az ügy hátterében. Véleménye szerint a mostani lépés "egyértelműen annak a jele, hogy valami bűzlik "Zuneiában"; bár a megjelenés hete elfogadhatóan zárult, azonban azt követően azonnal lecsökkent az eszöz utáni érdeklődés". A Microsoft korábban azt nyilatkozta, hogy mintegy 1 milllió eladott darabra számít az idén június 30-án véget érő üzleti negyedévében.

A 43 éves Lee még 2000-ben került a céghez az Xbox konzol-fejlesztések kapcsán, és később a szórakoztatóeszköz-részleg pénzügyi vezetőjévé vált - írja a The Age. Lee döntő szerepet vállalt az Universal Music Group és a Microsoft közötti megegyezésben, melynek értelmében a lemezcég 1 dollárt kap a Zune lejátszók 250 dolláros árából. Mindezek ellenére a tartalomtulajdonosok meglehetően tartózkodóak voltak a Microsofttal szemben - vélekedik Rob Helm, a Directions on Microsoft Microsoft-elemző cég vezetője. A Microsoftnak mára szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy bizonyos számokat nem oszthat meg vezeték nélküli "dalcsere" révén. Az külön pech, hogy a cég pont ezzel a szolgáltatással kívánta lekörözni az Apple megoldását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #8
    Az iPone heéyetesíteni tudja ipodot, ugyanis főként erre mentek rá, hogy egyre többen az mp3-as telefonokat veszik, és ebbe bluethoot gps sms ichatmódra, ipod, filmnézés, mindne ami kell, azombam még nem anyira fejlettt hogy az ipdodt kiváltsa, azomba aki most teló mellet ipodt használ az ezután is azt fogja. tehát megvan az apple alternativája, meg ott van az iTV ami szerintem jó találmány.
  • bakagaijin #7
    Bizony-bizony, mee too termékkel nem lehet piacot tarolni :). Nem is arra való, hanem hogy ha olcsóbb, vagy valamiben másban több (mert pl. már tudják mi volt a bevezető termékben a hiba, v. más elvárás), akkor szépen tudnak hasítgatni szeletkéket. Szerintem is hülyeség, hogy emiatt távozott a cégtől.
  • Darth Sith #6
    az xbox sem volt eleinte az, most a 360-as széria kezdi behozni a belefektetett pénzt. Az Apple jópár generációval előrébb jár, több év marketingel. De majd behozzák idővel, a verseny csak nekünk jó, mennek le az árak. :)
  • Darth Sith #5
    " A redmondi cég újdonságának a tengerentúli piac 10%-át sikerült megkaparintania, ami jócskán elmarad az iPod 85%-os eredményétől "
    mióta is van kint az iPod? 5 éve? a zune kb 2 hónap alatt 10%ot ért el, míg az apple 5 év alatt 85%-ot. Szépen lassan, mint az xbox vonalon, felhozza magát.
  • nedudu #4
    Attól függ, hogy mennyi pénzt öltek a marketingbe, hogy egyáltalán tudjanak az emberek róla. Ugye így már mindjárt nem is olyan nyereséges.
  • asysoft #3
    "...a Zune-nak finoman szólva nem sikerült beváltania a hozzá fűzött merész terveket és megdöntenie az Apple hatalmát."
    4 hónap alatt?:) 10% így is meglepően sok, tekintve, hogy mennyi konkurens van (akik már jópár éve próbálkoznak)...
  • quantum #2
    10% nem olyan keves...par honap alatt...
  • Su0my #1
    Akárhogy is, örömmel töltene el, ha buknának egy szebbet... Mondjuk ez már lényegében megtörtént.

    csak nehogy:
    // www.sg.hu/cikkek/23120/Az_Apple_bezarja_a_boltot?
    Sajtóértesülések szerint a Zune 96,7 százalékos térnyerése a hordozható
    zenelejátszól piacán arra kényszerítette az Apple-t, hogy ...
    2010. június 23.